Представят „Образи и символи в зората на ХХ в.“

Галерия „Лоранъ” открива първата си изцяло колекционерска изложба. Ценителите на изкуството ще могат да се докоснат до един поетичен и различен, личен поглед, който изложбата ще разкрие.

Наречена „Образи и символи в зората на ХХ в.“, тя представя и популяризира малка, но силна част от тематична сбирка, събирана вещо и целенасочено. В нея присъстват редки и ценни като художествена стойност творби от зората на ХХ век в духа на символистичната и сецесионна образност.

Гошка Дацов (1885 – 1917) „Два бляна“, 1914

Произведенията са събирани в период от няколко години и част от тях са придобити чрез Галерия „Лоранъ“.

В изложбата преобладават женските образи, персонификации на меланхолията, мечтанието, тъгата и скръбта, женското тяло като въплъщение на чувствеността, изменчивостта и изкушението. Допълват ги общовалидните символи от животинското и растителното царство и предметите, които в повечето случаи запазват значението си от миналото до днес. В обектива на художниците са гранични и минорни състояния, които чрез майсторството на своите автори не стоят потискащо и тягостно.

Цанко Лавренов (1896 – 1978) „Паун“, 1933

Представени са произведения на Иван Мърквичка, Иван Милев, Цанко Лавренов, Иван Пенков, Никола Кожухаров, Николай Райнов, Гошка Дацов, Стоян Райнов, Петър Морозов, Александър Божинов, Георги Каракашев, Атанас Тасев и Иван Койчев.

Изложбата ще бъде открита на 11 май и ще може да бъде разгледана до 31 май 2021 година.

Вашият коментар