Отворете БНБ да я разгледаме и дискутираме

Една от най-красивите сгради в Пловдив безспорно е тази на Българска народна банка, намираща се на Малката главна. Създадена е по архитектурна кройка на швейцареца Якоб Хайнрих Майер, за което до днес сме му благодарни. Тъй като вече сградата е в ръцете на община Пловдив и зее празна е нормално да започне интензивна дискусия за какво да се ползва.

Дори да е олюпена по фасадата си, мащабната постройка остава любопитна как изглежда отвтре. Оказа се мися невъзможна да се намерят снимки от помещенията нито от далечното, нито от близкото минало. Ангажирахме Държавен архив Пловдив и Държавен архив София, но вътрешни кадри за това как е изглеждало не се намериха.

Точно поради тази причина от MediaCafe пожелахме местната власт да отключи сградата, за да може с професионален фотоградф да разгледаме и запечатаме в снимки нейната душа отвътре. Беше ни отказано всякакво съдействие.

Опитахме се да разговаряме с г-жа Невена Балчева, назначена за зам.-кмет по „Устройство на територията и общинска собственост” и да поискаме от нея да отвори сградата. Търсихме я три дни подред, но тя не пожела дори да проведе диалог с нас, като отказите получавахме чрез нейната секретарка.

Разговаряхме и с пиар отдела на общината, но и там не получихме реално съдействие. Според нас, сградата трябва да бъде отворена и достъпна за медии и граждани и на място да се проведе диалог с предложения за това, кои да бъдат новите й стопани. Да се разгледа отвътре и да се реши най-доброто за нея.Вашият коментар