Учителка: Докато тествам всички, ще има припаднали от глад и жажда

Преподавателката на първокласници в 54-то СУ – Даниела Ганчева, изрази ясно позицията си относно въвеждането на тестване за малчуганите при бъдещото им завръщане в класните стаи. Ето какво е мнението на учителката:

„Много съм запалила!

Имам 23 деца в ПЪРВИ клас, които ще се върнат и 30 минути няма да ми стигнат да ги тествам и при най-добрата организация от моя страна, след като гледах „обучителните“ клипчета с по две деца в стая.

В най-добрия случай по 2 минути на дете прави 46 минути. По-вероятно е да стане час.

Докато тествам всички, ще има припаднали от глад и/или жажда.

Какво правя тогава, ако съм сама с тези деца?

Ще ми бъде ли гарантирано, че ще има кой да ми помага, за да стане по-бързо? Ами ако някой тест бъде изпуснат от дете и замърсен? Резервни предвидени ли са?

Децата, които вече са тествани, ще искат да се хранят, а другите ще ги гледат, така ли??? И ще стоят мирно на чиновете???

Понеделник и четвъртък ги отписвам като учебни часове?! Но ще ги „взимам“ формално-документално, за да върви системата…

Пиша тук, защото моите притеснения касаят всички колеги, но и родители, и смятам, че ние също сме подведени с липса на навременна информация и алгоритъм.

В случая аз се съгласявам да тествам децата, за да са в клас, но при какви условия ще се случва, не е ясно и няма да бъде, докато не се върнем и не започне неизбежният хаос.

Тогава аз ще съм поела ангажимент, който не ми е по силите.

Какво правим?

Задавам въпроси, чакам отговори, в противен случай, ще откажа да участвам в този фарс с каквото и да е административно наказание за това.

Аз съм отговорен човек, а това „тестване“ е „сдъвкано и изплюто“, без изобщо никой да се замисли, че в нашите училища организацията куца по принцип, да не говорим при екстремни условия…

Тези „отгоре“ поднасят някаква декларация, с която за пореден път да си измият ръцете от отговорност, ако нещо не се случи по план, какъвто всъщност няма.

Тогава отново ще бъдем противопоставени учители срещу родители и вместо да бъдем в полза на децата, ние ще водим безсмислена „война“ , в която ще има само „победени“ от системата.“

За автора

Коментари (11)

 1. Много ми е интересно ,децата отиват да учат или отиват на ресторант.Всички деца закусват в къщи преди училище и си носят вода в раничките.Айде стига сте преувеличавали.Това не са две годишни деца.

  Отговор
  • Изказвате се крайно неподготвена.Изискването за тестване е да е гладен и празен стомах.Тоест децата са станали в 7ч и не могат да ядат докато не приключи тестването- в колко часа ще могат да закусят не се знае.

   Отговор
 2. А вие четете ли, Иванка Бобева? Изискването е тестовете да се правят на гладно! Тоест децата не трябва да закусват вкъщи!

  Отговор
 3. За мен тези тестове са измислени с някаква цел,не просто така.Просто е въпрос на време да излезе на яве истината.При наличието на сезонен грип сигорно всяко второ тествано дете ще е с ковид.Или по този начин,ще се опитат да наложат ваксините и за децата ни!

  Отговор
 4. Едно Българче, не може да издържи без вода и храна 1 час.
  Ако това е написано от учител, няма място в системата, да го освободи за някой, който има представа от нуждите на детския организъм. ……..

  Отговор
 5. Пълно безумие. Тези тестове са несигурни и нелигитимни. Ако излезе положителен – прави се платен ПСР за проверка, тъй като антигенът може и да дава неверен резултат (позитивен). А каква е гаранцията че антиген негативен е верен резултат??? Щом позитивният е съмнителен, същото важи и за негативния ? Какъв е този малоумен цирк.

  Отговор
 6. Учителката е в правото си защото познава организацията в училищата. Не само проблема в това в колко часа ще закусват децата, а какво се случва ако дете излезе положително или съмнително. Какво ще го правят докато дойде родител да го прибере , защото ние няма да стоим на оградата и да чакаме резултатите от тестовете и да тръгнем на работа. Това не е работа на учител и родител да прави и да отчита тестове. За да отиде човек на работа и няма зелен сертификат трябва да има тест , но не направен вкъщи а в лаборатория която трябва да е лицензирана иначе теста е невалиден това се прави за да има контрол на работното място , а какъв ще бъде контрола е училище , кой поема отговорността от правилното отчитане на тестовете.

  Отговор

Вашият коментар