Изложба представя „Главната улица“ на Пловдив

Изложба, представяща  новия културен маршрут „Главната улица“ бе открита във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.  Маршрутът е създаден по проект, който включва  уеб приложение, книжка – каталог и изложба. До всеки описан обект в изложбата и в каталога има QR код, който отвежда към официалния сайт на културен маршрут „Главната“. Той е двуезичен и дава възможност и на чужди туристи да се възползват от информацията.

В маршрута „Главната улица“ са обособени 5 топографски ядра:  „Площад Централен“, „Голямата Главна“, Площад „Римски стадион“, „Малката Главна“ и „Пешеходният мост“.Тези ядра създават основната структура, а в тях са определени обектите, които са представени с дигитални изображения, графики и анотации.  На тази база е създадено уеб приложение: „Културен маршрут „Главната улица“ на български и английски, с картата на маршрута и интерактивни връзки към информация за всеки от обектите, които чертаят различните исторически пластове – от античността до съвременния град.

„Надявам се това събитие да прерастне в дълъг и продъжителен проект, който мисля, че ще бъде интересен за всички гости на града и ще радва всички нас – пловдивчани. Главната улица е културен, но най -вече духовен маршрут. За да се осъществи такъв проект е вложен много труд, усилия и любов и аз съм сигурен, че той ще се развива и занапред. С едно дълбоко уважение към паметта на този град!“ , каза на откриването авторът на проекта и председател на „Про Либрис“ – доц. Александър Гьошев, който е  доктор в направление „Изкуствознание и изобразителни изкуства“.

Професионалната му реализация е свързана с художествената редакция и оформление на книги. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тематика, учебници и учебни помагала, книги, исторически хроники и др.  Преподавател е по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ – Пловдив. Той изказа сърдечна благодарност към община Пловдив за подкрепата, към партньорите и всички, които са допринесли за реализацията на този проект.

Проектът е реализиран от фондация „Про Либрис“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г. Партньори по проекта са Сдружение „Активна подкрепа за креативност“. До всеки описан обект в изложбата и в каталога има QR код, който отвежда към официалния сайт на културен маршрут „Главната“. Той е двуезичен и дава възможност и на чужди туристи да се възползват от информацията.

Вашият коментар