„Пловдив чете“ с нова младежка визия

Започва един от най-големите и значими фестивали в България „Пловдив чете“. Наситената програма е с официален старт на 14 юни до 20, но стартира с две предварителни събития още от 10ти юни.

Тази година литературният фестивал е с нова младежка визия, дело на талантливата пловдивска дизайнерка Елица Сърбинова. Нейно дело са и свежите илюстрации на „Книга за първолаците“ от Мария Донева.

В 19-то издание на фестивала ще участват 59 издателства, а 67-те събитията са разпределени в различни локации. И тази година се очакват вълнуващи срещи с писатели, преводачи, артисти по време на празника на книгата.

Музиката на група „АКАГА“ ще даде началото на Пловдив чете на Античния театър от 20 часа на 14 юни, понеделник, вход свободен.

В програма ще вземат участие хора, с различни гласове от различни поколения – Емил Стоицов, проф. Александър Шурбанов, Елка Виденова, Невена Дишлиева-Кръстева, Христо Карастоянов, Захари Карабашлиев, Георги Борисов, Алек Попов, Деляна Манева, Красимир Димовски, Иван Странджев, Йордан Костурков, Богдан Русев, Светлозар Желев, Катерина Хапсали, Николай Ценков, Гергана Дечева, Петко Славов, Деметра Дулева, Райна Маркова, македонският писател Сашко Насев.

Украинският писател Иван Андрусяк, носител на националната награда „Леся Украинка“, номиниран за наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ (2020), включен в селекцията на най-добрите книги в света за деца White Ravens ще представи книгата си „28 дни от живота на Катерицата“.

По време на Пловдив чете ще бъде представен последния роман на Начо Христосков, който познавахме и като председател на Дружеството на писателите-Пловдив.

Преводачът Красимир Проданов ще се срещне с четящи и пишещи хора, за да поговорят за новите тенденции в областта на литературата за деца и млади читатели.

Сдружение Литературна къща“ представя „Страница и четенето“ с Младен Влашки, Клео Протохристова, Гергина Кръстева, Здравко Дечев, Татяна Ичевска, Борис Минков. Среща разговор за участието на списание Страница в литературния живот и процеса на четене и разбиране на художествената литература.

Сдружение „Писалка и перо“, НЧ „Алеко Константинов“ и Издателство „Изток-Запад“ ще представят проект DNA: Делян Захариев, Неда Зарева и Анна Иванова и тяхната обща книга „Кодове за любов и вечност“.

Очакваме и премиерата на брой №24  любимото издание за изкуство и култура Списание „Нула 32“ с участието на Панайот Стефанов и Илия Димитров.

И тази година ще се състоят „Духовни маршрути в Пловдив“ – посещение на Епископската базилика на Филипопол с водачи: доц. д-р Елена Кантарева и археолог Жени Танкова.

В Студио 1 на Радио Пловдивна живо с публика ще се проведе издание с директно излъчване на предаването  за света на книгите „Преге“. Тема: „От Ямбол до Пловдив през Ташкент – създаването на една книга“ с участието на Христо Карастоянов, Димитър Келбечев и Красимир Лозанов. Водещ: Младен Влашки

Фондация КОЖА –  чувствам се добре ще засегне една много важна тема за това как да говорим за смъртта с децата. Книгата, която издава фондацията се нарича „Въпросът за смъртта“. Разговорът ще се състои с Калина Йорданова – психолог и автор на книгата.

Очакваме един интересен разговор на тема „Книгата като обект. Надникване в една домашна библиотека“  с графичния дизайнер Райчо Станев. Модератор: Манол Пейков.

ИК  „Двете музи“ ще представи премиера на фентъзи романа „Заклинанието на розата“ от Тони Бейм, първа част от поредицата „Флийкс: приключения из световете“.

В последния ден на Пловдив чете ще се насладим на поезията на Поетически павилион  ⇨ Флука – Австрийски културен павилион  – открита сцена за изкуство и култура. Там ще бъдат:

Александър Габровски с книгата  „И скакалците сънуват“ и  Димитър Ганев с книгата „Все повече ми харесва да се разхождам сам“. Модератор: Георги Господинов.

Ще се срещнем с писателите Станислава Станоева, Лилия Йовнова, Габриела Манова, Иван Ланджев като модератор и фотографа Никола Михов.

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, четения и творчески срещи, премиери на нови книги, дискусии, изложби, концерти, работилници – всичко това е Пловдив чете. Ще гостуват над 45 издателства от цялата страна, а площад Централен на Пловдив отново ще се превърне в книжарница на открито. И тази година Асоциация „Българска книгa“ организира Алея на книгата в рамките на Пловдив чете . 

Специални гости на фестивала са платформата Кинематограф.BG, представящи късо кино.

Подробната програма може да проверите тук

За автора

Вашият коментар