„Пловдив – древен и вечен“ като машина на времето

За трета поредна година на Римския стадион беше открит фестивалът „Пловдив – древен и вечен“, чийто фокус са историята, етнологията, изкуството и културата на древния ни Филипопол.

Откриващите думи на зам.-кмета Анести Тимчев приветстваха посветените на историята участници във фестивала с благодарност за усилията и времето. Той остави силно послание у публиката с думите: „Няма значение кой е стоял на този камък. Ние сега сме на него и трябва да гледаме като него с отговорността какво ще оставим на онези след нас.“, защото „ако изоставим историята си, ще изоставим бъдещето си.“ Именно на това ни учи фестивалът и няма как да не си спомним и думите на римския император и философ Марк Аврелий: „Всичко, което съществува, по някакъв начин е семето на това, което ще бъде.“

Откриващата програма започна с ритуал, изпълнен от жрец, който осъществи връзката между хората и боговете и предрече успеха на фестивала с пускането на бели гълъби над Римския стадион в пловдивското небе.

Паулина Гегова-Карамфилова и Лора Нейкова представиха театрален откъс от мита за съревнованието между Арахна и богинята Атина Палада. Чрез превъплъщенията на двете актриси публиката се върна в миналото на Древна Елада, съпреживя историята на изкусната тъкачка Арахна и усети безмилостната сила на Атина.

„Ера балет“ разказаха легендата за Орфей и Евридика в красив танцов спектакъл. Гладиаторски битки огласиха Римския стадион, автентични мечове и боздугани се удряха един в друг, а зрителите решаваха „смърт или милост“. Музикалната група “Freija“ представи средновековната музика по докосващ душевните струни на човека начин чрез скандинавска музика, пресъздаваща митологичния свят по автентичен начин.

Фестивалът ще продължи до 19-ти септември с множество исторически възстановки в парк „Лаута“, където археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, които ще покажат историческото наследство на града, в който живеем и земята, по която стъпваме. Участниците ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света.

Заради спазването на заповедта на Министерство на здравеопазването, влизането във фестивалната зона ще бъде с контролиран достъп. На входа ще бъде поставено устройство за дезинфекция,  на хората вътре ще бъдат подсигурени седящи места при дистанция от 1.5 м.  Посетителите ще напускат фестивалната зона от друг изпод, за да няма струпване на хора.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен:  история, етнология, култура и изкуство” е част от Културния календар на Община Пловдив. Организатори са сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие”, сдружение за исторически възстановки „Филипопол” и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”. 

За автора

Вашият коментар