Пловдив с 6 медала по Джиу-джицу

В Ловеч се проведе Откритото държавно първенство по Джиу-джицу, организирано от Българската федерация по Джиу-джицу. В шампионата участваха 19 клуба от цялата страна, състезателите, на които бяха разпределени в различните възрастови групи: от деца родени 2013 година, до мъже и жени над 18-годишна възраст.

Пловдивският клуб „Рио Граплинг“ ръководен от Александър Янков и Станислава Балчева бе представен от 7 състезатели, сред които и треньорът Александър. Той разказа малко повече любопитни подробности, относно как е протекла подготовката и самото състезание.

Денят е бил дълъг. Започнал е в 8 сутринта с теглене на кантар, а в 9:30 часа са стартирали срещите при децата и при младежите и девойките. Във втората част на състезанието от 13:30 часа са започнали хватките при мъжете и жените. В следствие от срещите тимът от Пловдив завоюва 6 медала: 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови. Тази победа им отреди 4-то място в крайното комплексно класиране по медали.В категория до 55 кг. дебютантката Катерина Стоянова зае 2-ро място, губейки финалната среща при начинаещите жени. При Катерина е нямало съпернички и е трябвало да я преместят на горната категория, но за нея това не е било проблем. „Справи се много добре. Загуби си финала, но това го отдавам на няколко неща. Първо, че няма опит. И второ, тя съчетава други тренировки с джиу-джицуто, затова и тренира и два пъти в седмицата.“, коментира нейният треньор Александър. Катерина от скоро е изявила желание да се състезава. Точно затова е била в залата постоянно и е направила цикъл от подготовка от две седмици. В следствие на това си контузва кръста. „Игра с контузия, реално, но се справи, лично за мен, блестящо“, каза тренерът. Стоянова дори е изявила желание отново да се състезава на срещите в София другият месец.

При 62-килограмовите жени Дарина Апостолова, която също се състезава за първи път, спечели полуфиналната среща в категорията с болеви прийом (ключ на ръката), но отстъпи по точки във финала от далеч по-опитна съперничка. Дарина участва в абсолютната категория при жените, като имаше шанс да се състезава с изключителни състезатели, но остана 3-та.

И двете момичета са се справили много добре, заради усилената си подготовка два месеца преди състезанието. Треньорът им коментира, че Дарина няма пропуски в залата и че е изключително сериозна. „Колегите от Стара Загора малко неприятно впечатление ни направиха, като пуснаха момиче, което всъщност тренира от около 4-5 години в тази дивизия“, каза Янев. Въпреки това Дарина се е справила много добре с шанс да спечели, но липсата на опит я разделил от златния медал.

В категория до 77 кг. при начинаещите мъже Стоян Георгиев спечели бронз след две победи със събмишън, но отстъпвайки в полуфиналната схватка. „За съжаление, малко не му достигна, за да стигне до финал.“, сподели наблюденията си Александър Янев.

Клубът бе представен от още 3-ма състезатели в лицето на Георги Петров и Иван Станчев в категория до 77 кг при начинаещите мъже, както и Иван Кацаров, но при 85-килограмовите. Те се представиха повече от достойно, очаровайки публиката с представянето си, но за жалост незначителни тактически грешки ги лишиха от борбата в спора за медалите.При напредналите мъже (лилави, кафяви и черни пояси) Александър Янков спечели две срещи със събмишън, което му отреди и златото в категорията. В Абсолютна категория при мъжете, той спечели още 3 срещи с болеви прийоми, но във финалния двубой отстъпи от представителя на отбора- шампион „Туистед“ Любослав Велев.

Първият съперник на Янков се е контузил по време на срещата. Финалната среща е била с момче от Варна. То разгърнало играта си и е направило фалове, за които Александър е бил тренирал и затова става първи.

„По-интересното беше в абсолютната категория. Тя е специфина с това, че няма конкретни килограми, с които играеш. Да речем, може да излезе човек с тежест 62 килограма срещу някой с над 120. Уравновесяването идва в техниката. Там успях да спечеля три срещи, загубих финала“, казва треньорът. Грешката му е била техничска, за която е бил наказан от своя опонент.По думите на Александър Янев съперниците са били доста добри. Той е участва в състезания от около 2015-та година и наблюдава, че с всяка следващата момчетата и момичетата стават все по-добри и джиу-джицуто започва да се развива на много високо ниво. Всеки клуб може да се различи със собствен стил, а стилът на „Рио Граплинг“ е един от разпознаваемите.

За автора

Вашият коментар