Пловдив се присъединява към кампанията Европейска миля

Кросове на дистанция 1 миля(1.6км) събират средства за детската онкохематология

България се присъединява към новата европейска инициатива промотираща нуждата от ежедневна физическа активност – European Mile. Първият град, който ще измине заветната миля ще бъде Европейската столица на културата от 2019г. – Пловдив. В града са планирани множество “подгряващи събития”, следвани от голямо Flagship събитие, последвано от множество активности, проведени от координиращата организация сдружение БГ Бъди активен и нейни партньори.

Първото събитие в града, част от European Mile, ще бъде на 28-ми април, като част от друга инициатива, промотираща нуждата от ежедневна физическа активност – Ден без асансьори. Събитието ще бъде на пловдивското тепе Бунарджика, на стълбите пред паметника на Альоша, където ще има открита тренировка, която ще включва в себе си и пробег от 1 миля. Тренировката стартира в 18 и 15ч от подножието на хълма.

Тургидовете от Free Plovdiv Tour се включват като партньор на инициативата и ще направят няколко тур обиколки в града, изминавайки дистанцията от 1миля и по този начин ще включат всички гости на града, които посещават техните обиколки в каузата. Специално събитие  Разходката на Джейн, което ще обедини пловдивчани зад идеята за град #БезОтпадъци и ще обходи квартал Мараша, за да маркира проблемни зони и да събере мнения и идеи за бъдещето на квартала, намиращ се в самия център на града.  Разходката на Джейн също се присъединява към събитието Европейска Миля и ще включи заветната дестинация в своя маршрут. Организатори на акцията са БГ Бъди активен и Free Plovdiv Tour, а събитието е част от дейностите на Партньорство за красива и чиста България, част от програмата _Място България.

Всеки уикенд от месец май, като част от програмата на фестивала After Covid City, на друг хълм, любим на пловдивчани – Младежки хълм, ще се провеждат открити тренировки от функционалния клуб WOW Gym. Всяка от тренировките ще бъде част от European Mile, и ще раздвижи участниците с дистанцията от 1миля (1.6км)

По време на активната седмица MOVEWeek, пловдивчани ще могат да се включат в различни спортни активности, които ще се проведат на територията на Plovdiv Stage Park – новата локация в подножието на Младежки хълм. От 31 май до 04 юни, всеки следобед ще можете свободно да посетите и изберете различни физически активности в търсене на своето движение. В програмата са планирани бойни изкуства, представени от водещи пловдивски клубове или функционални тренировки и активности за деца, представени от професионални треньори на WOW Gym. Всяка от тренировките ще бъде част от пилотната инициатива от кампанията NowWeMove – European Mile, и ще раздвижи участниците с дистанцията от 1миля (1.6км).  Всеки включил се и изминал разстоянието може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло.

“1 миля е разстоянието, което ние необходимо ежедневно, за да получим своята доза движение. Това е разстояние, което е подходящо за малки и големи, стари и млади, за хора които не са във форма или има здравословен проблем. То може да бъде изминато с лек крос или просто с разходка “, казва Румяна Киризиева от БГ Бъди активен “За събитието обединяваме усилия с каузата СПРИ РАКА, за да допринесем за неравната битка на много хора, страдащи от коварната болест – не само финансово, а и чрез емоционална подкрепа. Вярваме че, това е важно за мнозина, които имат нужда да знаят че не са сами”.

Голямото събитие на European mile за Пловдив ще бъде проведено на 6-ти юни на Гребния канал, подкрепяйки каузата на организацията Stop Cancer за борба с рака.  Програмата на събитието ще включва и спортни тренировки за малки и големи. Събитието ще се проведе в партньорство с Stop Cancer, Община Пловдив, WOW Gym, танцови формации и спортни клубове и е подкрепено от РИОСВ. Всеки включил се и изминал разстоянието ще може да дари своята измината миля, прибавяйки дистанцията към едно общо цяло. В България, с всяка измината миля  ти допринасяш и за борбата с рака. European Mile ще подкрепи инициативата Stop Cancer, която подкрепя Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Св Георги” – Пловдив.

Събитието е отворено за абсолютно всеки желаещ да се включи, а във фейсбук страницата на събитието можете да намерите актуална информация.

Европейска миля е част от кампанията Now We Move на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), промотираща нуждата от повече ежедневна физическа активност. Координатор за България е сдружение БГ Бъди активен.

За автора

Вашият коментар