Пловдивският университет се включва в световна акция за писане на диктовка на руски език

Диктовка на текст на руски език с участници от целия свят организира Новосибирският фонд „Тотальный диктант“ в партньорство за България с Центъра за руски език и култура на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. XVII-то издание на образователната акция ще се проведе в събота, 17 октомври 2020 г., от 14.00 часа изцяло в онлайн формат, съобщиха от Центъра за руски език и култура към ПУ.

Регистрирането на участниците се извършва на сайта: totaldict.ru. Всеки от включилите се в писането на диктовката ще получи електронен сертификат.

Първото издание на „Тотальный диктант“ се провежда още през 2004 г. от студентите на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет. До 2008 г. диктуващите са преподаватели на висшето училище. За 15-годишното си съществуване акцията придобива световен мащаб, като през 2018 г. събитието обхваща 76 страни, 227 хиляди души в 1021 града. През 2019 г. „Тотальный диктант“  се провежда с подкрепата на грант от Президента на Руската федерация.

Повече за акцията може да се прочете във „Фейсбук“: https://fb.me/e/lxiMXemEm  или на сайта на акцията: totaldict.ru.

Въпросите към локалните организатори може да се отправят на електронен aдрес: rumir.plovdiv@gmail.com, отбелязват от Центъра за руски език и култура към ПУ.

Вашият коментар