Почина принц Филип, съпругът на Елизабет Втора

Днес кралицата обяви с „дълбока скръб“ смъртта на съпруга си принц Филип на 99-годишна възраст, нейната „сила и водач“ през целия им 73-годишен брак и нейното 69-годишно управление.

Херцогът на Единбург прекара последните си дни в замъка Уиндзор със съпругата си след 28-нощно престой в болница, приет в средата на февруари за инфекция и предшестващо сърдечно заболяване. Нейно величество обяви смъртта на съпруга си по обяд.

Бъкингамският дворец казва в изявление: „С дълбока скръб Нейно Величество Кралицата съобщава за смъртта на любимия си съпруг, Негово Кралско Височество Принц Филип, херцог на Единбург.“

Смъртта му потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на дъглогодишната служба на Филип на Великобритания и на съвместния му живот с Елизабет, кралицата, която го обожаваше още от деня в който се срещнали.

Нейно величество ще влезе в осемдневен период на траур. Тя няма да изпълнява никакви задължения, дори и насаме, докато законите няма да получат Кралското съгласие и държавните дела също ще бъдат поставени на пауза.

Очаква се допълнителен период на официалния кралски траур да продължи 30 дни. Длъжностните лица в Бъкингамския дворец сега се подготвят за кралско церемониално погребение в замъка Уиндзор в Бъркшир в съответствие с желанията на Филип, като в Лондон също се очаква военно шествие – законите на Covid позволяват.

Вашият коментар