Показват как се готви автентичен щирник

Габрово ще заухае на минало и автентичност този петък на 21 май. Местният Регионален исторически музей кани любителите на кулинария да вкусят традиционни ястия пред Дечковата къща, популярни за севрния край.

Поводът е Празника на щирника, който започва от 17 часа.

Щир е вид плевел, но за някои той е лековита билка, ползвана години назад за приготвянето на габровската баница, наречена щирник. Тя се приготвя и в разнообразни съвременни варианти с лапад, спанак и лук, но задължително се слага сирене и яйца за основа.

В надпреварата традиционно ще се включи Народно читалище „Христо Ботев – 1929 г.” от село Донино. Жури от познавачи ще оценява участниците в три категории: „Най-добро габровско ястие”, „Най-вкусен щирник” и „Най-вкусен сладкиш”.

Кулинарното пътешествие в миналото ще бъде гарнирано с изпълнения на фолклорната група към Народно читалище „Съгласие – 1911“ село Велковци.

Вашият коментар