1867 е броят на хората под карантина в Пловдивка област

16 болници на територията на Пловдив и областта са подали към настоящия момент официално заявления в РЗИ за преструктуриране на отделения и легла за лечение на COVID -19

От РЗИ уточниха, че под карантина в областта са общо 1867 души.

Това съобщи областният управител Дани Каназирева след заседанието на Специализирания медицински щаб, който прие и изготви доклад с цялата налична информация за болничните заведения в Пловдив и областта към този момент.

Тя съобщи, че към момента леглата в Пловдив и областта, предназначени за пациенти със съмнения или с доказани случаи на коронавирус, са 380, като броят им, заедно с леглата в Транспортна болница и МБАЛ „Свети Мина“, ще нарасне до 664.

„До момента обаче,  общинската болница „Свети Мина“ все още не е подала своето заявление за преструктуриране.  Медицинският щаб възложи на  полковник Ангел Гозманов да разговаря с началника на дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов, както и с ръководството на болницата за своевременното подаване на информацията. Това е много важно, за да се обобщи ситуацията с готовността на здравните заведения в града и областта“, коментира областният управител Дани Канизирева.

По думите й интензивните легла на територията на Пловдив и областта, отделени за пациенти с COVID-19, са 65 са с възможност броят им да достигне до 75 с оглед направената поръчка за респираторни апарати от Университетска болница „Свети Георги“. Общият брой на  интензивните легла в цялата област са 226. Готов и утвърден е и графикът за запълване на легловата база.

„Всяко една болница трябва да предостави справка, относно стаите  с едно легло, за да може да се позволи изолирането на пациенти, както и останалият брой налични легла и респираторни апарати, добави областният управител и припомни, че МБАЛ „Свети Мина“ и Транспортна болница, с решение на Медицинския щаб, ще приемат и ще работят с пациенти в леко и средно тежко състояние, а останалите държавни и частни болници ще поемат тежките случаи.

Припомням, че от тази вечер по предложение на областния управител Медицинският щаб реши да бъдат разкрити денонощни приемни кабинети, за да се облекчи работата на Инфекциозна клиника и хората да не чакат с часове за консултация и евентуално приемане.

От 19 часа днес ще заработи кабинетът в първи блок на УМБАЛ “Каспела“, като има указания и пациентите ще могат да се ориентират по тях. Утре от полунощ ще приема и кабинетът  в Транспортна болница. Денонощен кабинет ще бъде отворен и в ДКЦ „Изток“ в Столипиново.

„При сега създалата се ситуация и за да се спрат потоците към Спешното отделение на „Свети Георги“, е най-удачно там да се разкрият педиатричен и терапевтичен кабинет, в които жителите на района да получат първа помощ и по този начин да не се  разкарват из целия град. Когато обаче случаят е спешен, то гарантираме, че ще реагираме своевременно и пациентите ще бъдат откарани в най-близкото лечебно заведение, за да им бъде оказана навременна помощ“, каза заместник директорът на Спешна помощ д-р Димитър Христозов.

Относно диагностицираната с коронавирус медицинска сестра от клиниката по Неврохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ и предприетите мерки изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов поясни:

„Медицинската сестра не е на работа от петък. Получихме от РЗИ предписанията за карантиниране на цялата клиника. Срокът на действие ще бъде до момента, в който се изследват всички лица, които са били контактни и се извършат всички необходими предписани мерки по дезинфекция и отчитане на отрицателен резултат за наличие на вирус в клиниката. През това време, ако има необходимост да се прием пациенти по спешност, те ще бъдат насочвани към други лечебни заведения“,  заяви проф. Джамбазов.

 

Вашият коментар