България се вдигна на масов протест в София (СНИМКИ)

Над 5 хиляди българи, предимно от малкия и средния бизнес, ресторантьори и хотелиери пробиха полицейски кордон и блокираха движението на булевард "Цар Освободител" пред парламента днес в насрочния национален протест в София. 

Стигна се до сблъсък с полицията, като озверелите граждани поискаха оставката на правителството.

Правителството не успя да излъже недоволните граждани и да ги спре с ход, като отложи гласуваната наредба с 6 месеца.

Хиляди недоволни, облечени в жълти жилетки, се събраха да протестират срещу наредба Н-18 за касовите апарати малко след 12:00 часа. С викове "Оставка", "Боклуци" и транспаранти с надписи "Запази малкия бизнес" и "От бизнеса с любов, "Не на наредба Н-18".

Недоволните настояват да се спре рекетът над бизнеса от страна на НАП. Те хвърлиха и чупиха касови апарати на жълтите павета. Протестът е срещу спорната Наредба № Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с Националната агенция за приходите.

Протестиращите крещяха масово, че всички политици са предатели.

"Оставяте ни гладни и гоните децата ни в чужбина", категорични са те.

Към 14:30 часа протестиращите поеха по Цариградско шосе и блокираха движението. Те се движат в едната лента на пътното платно. Надуват свирки и веят знамена. Минути по-късно те затвориха Орлов мост. 

Вчера стана ясно, след среща с финансовия министър Владислав Горанов, че въпростната наредба ще бъде отложена с шест месеца. Наредбата изискваше до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни в реално време. Хотелиери, ресторантьори и търговци са недоволни, защото смяната на софтуера ще отнеме време и ще предизвика много разходи, а данъчните ще имат достъп до цялата информация, свързана с бизнеса им. От бизнеса продължават да настояват да бъде намален на 5% ДДС за хотелиери и ресторантьори.

Интересното е, че нито една национална медия не предава масовото недоволство на многохилядното множество!

Снимки: bgdnes.bg

Вашият коментар