Честита Баба Марта от район „Тракия“ (СНИМКИ)

Група „Калинка“ от ДГ „Десислава“ беше подготвила специален музикален репертоар за районната администрация

Честит I-ви март на всички българи! Денят, в който отбелязваме пристигането на баба Марта е ключова част от българските традиции. Свързваме го с изгонването на братята Голям и Малък Сечко от баба Марта, която води след себе си пролетта. Тя е символ на новия живот и разцъфващата природа. Пловдивчани наистина усещат пролетта не само по топлото време, но и по засмените лица на малки и големи. Усмивки, най-вече следствие на прекрасния фолклорен обред – връзването на мартеници. Значението на цветовете им също не е случайно. Червеното е символ на живот и кръв, а бялото на щастието и чистотата.

По случай празника в целия град се организират тържества, а в кметството на район „Тракия“ се състои изложба на детски градини от квартала, посветени на мартениците. Изработките от децата бяха повече от впечатляващи. Личеше си старанието, с което са ги подготвили и любовта към родното, която са вплели в преждата си.

Но най-хубавата, която получи специална награда, бе дело на детска градина „Еделвайс“. Тя се отличаваше от останалите, защото представляваше картата на България.

Група „Калинка“ от ДГ „Десислава“, пък, беше подготвила специален музикален репертоар за районната администрация и всички посетители. Малчуганите изпяха няколко песни за баба Марта и танцуваха хоро. Личицата им огряваха сградата и носеха усещането на топлина и радост. Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров върза мартенички на всички тях и раздаде подаръци. Самият той, заедно с хората от районната администрация, бе облечен в носии.

„Целта ни е да пазим и утвърждаваме за в бъдеще българските традиции, които ни съхраняват като народ дори през най-трудните исторически времена“, каза той, след което пожела весели празници на всички българи и в следващите дни.

 

 

                       

За автора

Вашият коментар