Фенове протестират срещу връщане на вакъфски имоти на мюфтийството

Сдружението на футболните привърженици организира протест пред Пловдивския окръжен съд днес, 7 февруари, след 9:30 часа, във връзка с делото за връщане на имоти в притежание на Главни и Районни мюфтийства.

Съдът ще заседава за връщането на 4 обекта в пловдивско, държавна или общинска собственост, сред които например е Чифте Баня – в момента Център за съвременно изкуство "Баня Старинна", съвсем наскоро ремонтиран с общински пари. Феновете смятат, че тези обекти трябва да останат държавна или общинска собственост. 

В протеста ще участват привърженици на футболни клубове от цялата страна. Той е подкрепен от УС на сдружението на футболните привърженици. Лидерът на организацията Елена Ваташка публикува в интернет писмо до кмета Иван Тотев, с което го информира за предстоящите протести:

Уважаеми Г-н Тотев,

Уведомяваме Ви, че като сдружение с идеална цел възнамеряваме да организираме протестни прояви по повод опити за неправомерно предоставяне на държавни и общински имоти на Главното и районните мюфтийства. Протестите ще са под наслов „Запазете историческата памет, не връщайте историята назад!"

Тъй като се очакват значителен брой дела в тази връзка да бъдат гледани от органи на правосъдната система в гр.Пловдив, Ви уведомяваме, че ще проведем серия от протестни прояви.

На първо време ще бъдем съпричастни към следните дела:

1. На 07.02.2014г. Пловдивски окръжен съд, първоинстанционно дело за имоти находящи се в гр. Провдив. Проявата ще трае 30 минути преди обявения начален час за делото до един час след закриване на съответното съдебно заседание.

2. На14.02.2014г. Пловдивски апелативен съд, второинстанционно дело за имот в Карлово. Проявата ще трае 30 минути преди обявения начален час за делото до един час след закриване на съответното съдебно заседание.

В случай, че някои от обявените дела бъдат отложени в последния момент, ние няма да сме в състояние да отменим протестната проява.

Искам да Ви уверя, че в средите на нашето сдружение хората имат различни политически възгледи и уважават политическите възгледи на другите граждани. Единственият възглед, който е обединяващ за хората във футболните фен среди, е силното родолюбие.

Моля за Вашето съдействие, в случай, че политически партии заявят протест на същите места в същите дни и часове, да направите всичко възможно нашето протестно събитие да не съвпада с тяхното, за да бъдат избегнати възможни проблеми и напрежение.

В нашите публични изявления преди протестите ще призовем нашите привърженици да не носят клубни шалчета и знамена, а другите граждани, които ще се присъединят към протеста, да не носят партийни знамена и партийни символи.

Нашето разбиране е, че на тези протести е редно да има само български национални знамена, или български знамена от по-стари исторически епохи, като Априлското въстание, руско-турската Освободителна война от 1878г., Балканската война и др.

Изразявам готовност да участвам, заедно с членове на УС на сдружението от Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив, в предварителна среща с представители на Вашата администрация и органите на МВР, за да се уточнят всички организационни въпроси по провеждане на протестните прояви.

27.01.2014г. С уважение:

С о ф и я /Е.Ваташка/
Председател

Решението е взето от привърженици на Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Берое Стара Загора, Пирин Благоевград, Етър Велико Търново, Нефтохимик Бургас и Пирин Гоце Делчев.

Вашият коментар