Галина Тошева: „Трябва да заздравим комуникацията помежду си“

Галина Тошева е пример за гражданска инициатива, която бива издигната от обществото

Днес ще говорим за гражданската активност и колко важа е тя. Как едно, на пръв поглед, маловажно действие може да създаде верижна реакция и да предизвика неочаквани резултати. Гражданите с ясно изявена обществена позиция най-често са тези, които постигат промени не само на локално, но и на международно ниво. В Пловдив има не малко такива личности, но днес ще минем границата на града, там където пресича район Северен и ще обърнем поглед към Община Марица или по-конкретно – село Труд. Именно в него откриваме жена със силно заявена гражданска позиция, която не само говори, но и действа.

Галина Тошева живее едновременно и в Пловдив, и в Труд. Всичките планове за бъдеще на семейството ѝ са свързани със селото, което е най-голямото от 19-те в Община Марица.

Общината е много перспективна! Пълна е с младежи и деца.

Има потенциал да се развира заради близостта на Пловдив и магистралата. Комуникационен канал е и за бизнеса, и за хората, но липсва адекватна комуникация между тях и управниците им.

                              

Подхващаме нейната история от момента, в който забременява за първи път. Докато е в майчинство, си взима първия професионален апарат. На почивка с компания приятелка я моли да я снима. Оказва се, че Галина притежава нюх за камерата, а фотосесията се вижда от много хора, които в последствие се свързват с нея за същото. Така от хоби фотографията се превръща в професия. Работата ѝ харесва, защото ѝ позволява сама да определя работното си време и да отделя грижи за детето си. Но с времето ангажиментите стават толкова многобройни, че натоварването е ежедневно, без почивка. И когато творчеството остава на заден план, тя решава да се оттегли за известен период от време.

„От толкова много ангажименти спрях да проявявам креативност. Оказах се в шаблон, който не е полезен за един творец. Тогава забременях с второто си дете и се оттеглих за три години, в които да се отърся и да си почина. Вместо да бездействам обаче започнах да инвестирам в образованието си.“, разказва Галя.

Става експерт мениджър в две насоки – управление на качеството и по управление на проекти, защото всяка фирма в днешно време използва системи за контрол на качеството. Оказва се, че на пазара има нужда от консултанти, които да изграждат такива системи, от одитори и пр. В момента е студентка по Публична администрация, където учи специалности, свързани с общинската администрация,  Политология, Социология, Управление на проекти, Управление на неправителствени организации, Публична реч и други.

                              

Село Труд има много проблеми, сред които е Централата за производство на топло- и електроенергия от биомаса. Тя отваря врати, когато Галина Тошева е бременна за втори път. От миризмата започва да повръща всекидневно. Обгазяванията на селото са ежедневни, а недоволството на жителите му се засилва. Централата обаче не спира работа, нито взима мерки. Събира се малка група от пет човека, сред които е и Галина и учредяват инициативен комитет. Осъществяват местна гражданска инициатива подписка, в която искат затваряне на централата за биогаз. Подписката получава подкрепата на 1500 човека, но нито една институция не се произнася по нея.

Законът казва, че за да получи подобна инсталация преференциална цена на тока, трябва да работи с 60% оборски тор и торова постеля и 40% царевичен силаж. С какво работи Централата в Труд е напълно неясно за гражданите. По непотвърдена информация тя използва суровини, които не са законово разрешени, като бирена мая и ферментирали зеленчуци. Казусът влиза в съда и до ден днешен не е приключил. Започват протести, покрай които се оказва, че хората в селото имат много други проблеми, а инициативният комитет трупа свои съмишленици и помощници.

Така с разширен кръг от съмишленици и в търсене на работещи за селото решения и на други проблеми, не само на екологичния свързан с централата, комитета решава да регистрира сдружение с нестопанска цел в обществена полза с името „Бъдеще за село Труд”, което в момента е в състав от 20 личности, които работят за селото ежедневно. Сдружение „Бъдеще за село Труд” осъществява  инициативи, които са насочени изцяло към обществеността на Труд. Тази година правят училищна кампания за рециклиране на пластмасови бутилки, в края на която два класа печелят еднодневна екскурзия до „Въжеландия“.

За втора година участват в организацията и провеждането на  велопоход и пикник за деца. Две години подред правят инициатива „Различният събор“, в който създават няколко работилници за децата и мероприятия за възрастните. Заграждават опасен електрически стълб, по който преди това са се катерили малчуганите. Боядисват спортните съоръжения в двора на местното училище. Слагат сърце по инициативата „Капачки за бъдеще“. Изискват от кмета на общината  да даде 60 000 лв., с които се е направила рехабилитация на пътните настилки на няколко улици. Сдружението е участвало в мониторинга на пътните ремонти, за да е защитен обществения ресурс и интерес.  Изчистват гората между Труд и Строево, всеки месец издават вестник „Трудски вести“, който е безплатен за населението.

                         

Всички тези инициативи и бездействието от страна на управниците карат населението да издигне кандидатурата на Галина Тошева за кмет на Община Марица. Тя смята, че в политиката място за шуробаджанащина няма. Има място само за тесни специалисти в областите си, с добра квалификация и мисъл за обикновените граждани.

„Обявих ясно, че ако стана кмет на Общината няма да търгувам с експертните позиции. Ще подбера само хора с обявяване на свободни позиции, задълбочен кастинг и който има добра биография, образование и се справя със задачите, ще работи с мен.“, заявява тя.

Това, което Галина иска да оправи е най-вече комуникацията между жители и институции. На второ място е инфраструктурата и зелените площи. И разбира се, корупцията и мерките за контрол. Междувременно делото между РИОСВ и инвеститора на Централата, от едната страна, и Община Марица и село Труд, от другата, все още тече.

А преди дни Европейската комисия по петиции на заседание на Европейския парламент взе решение, с пълна подкрепа на всички евро депутати, в село Труд да се изпратят комисари и експерти от Европейския парламент, които да направят пълно разследване за причините за замърсяването, на което жителите на селото са подложени.

Комисарите, които ще дойдат на мисия в България, имат пълната власт да затворят централата за Биогаз и точно на това се надява и Галина Тошева. Според нея този акт би дал на гражданите добър пример какво могат институциите, но за съжаление отказват да вършат и може би ще ги накара да изискват повече, защото имат това право!

Вашият коментар