Граждани организираха флашмоб пред новата зоологическа градина, строители ги нападнаха

Строител нападна архитект при гражданска акция и счупи камерата му 

Тази сутрин, малко след 08:00 часа, се е провел протестен флашмоб на строителната площадка на бъдещата Зоологическа градина на Гребния канал в Пловдив. Инцидент обаче прекъснал планираната демонстрация на екозащитниците. По време на гражданска акция за сеч на дървета на територията на планирана зоологическа градина в парк „Отдих и култура“, архитект Петя Владимирова била нападната от служител на фирмата изпълнител на строежа, алармират гражданите участвали в акцията. 

Била е счупена камерата, с която активните граждани заснемаха фактическото състояние на строежа и отсечените дървета. 

Жертвата е подала сигнал в полицията, която констатира на място фактите, както и жалба за нанесена материална повреда и емоционален стрес.

"Очакваме адекватни действия от органите на реда, както и нападателя да възстанови имуществото и да се извини за нанесения шок от неприятното изживяване", сподели една от организатроките Лилия Тамамджиева.  

3 седмици след започването на строежа, и сигнали до РДНСК, както и множество други законови стъпки предприети от граждани във връзка с мащабното строителство планирано в една от малкото зелени площи на град Пловдив, досега няма никаква реакция от институциите, коментират още те. 

"Все още текат сечи и строителни дейности без изрядна документация, на място, което не е напълно оградено и където може да се влиза свободно. Липсва също задължителната информационна табела, която задава режимите на строителния обект. Сеч се извършва и извън загражденията, за което също бе подаден сигнал до полицията", допълват организаторите на протеста.  

Гражданите коментират, че само са искали да проверят какво се случва и доколко е напреднал строежа. Вместо това арогантен строителен работник се опита да забрани огледа и заснемането на текущите дейности и нападна архитект Петя Владимирова, като по време на физически сблъсък счупи камерата на активната гражданка.

"Когато цари беззаконие и държавата липсва, а общината крие информация от гражданите и отказва конструктивен диалог, физическата саморазправа е най-малко учудващия фактор. Все пак се надяваме на цивилизована развръзка както на конкретния неприятен инцидент, така и за мегаломанския бетонен комплекс предвиден в това зелено кътче на нашия прашен град", допълват в съобщение екозащитниците. 

"Трудно е да се прецени колко дървета са отсечени от февруари месец досега, но от видяното, би трябвало да са поне 200", коментират пловдивчаните. 

Вашият коментар