Иван Илчев: С по-добра велоинфраструктура ще подобрим цялата градска среда (ВИДЕО)

Град Пловдив има за цел да улесни трафика, като чрез изграждане на по-добра среда за каране на велосипед, все повече хора да сменят автомобила с велосипед. В предходните години бяха правени откъслечни опити за отделни отсечки, но за пръв път тази година се прави цялостна мрежа от алеи из целия град. В Mediacafe сме говорили и преди за вида и наина на изпълнение, но – както и тогава обещахме – понеже темата е особено важна, ще търсим много и различни мнения от максимално много специалисти.

„Пловдив има нужда от вело-инфраструктура, а ако по нея туристи и граждани започнат да се придвижват по по-екологичен начин – това ще допринесе за цялата градска среда. Отдавна сме известни като добро място за работа, както и за културен туризъм, но това ще допринесе още повече“, това смята Иван Илчев – маркетинг мениджър в MaxEurope, един от най-големите производители на велосипеди в България, а и Европа.

Срещнахме се с него, във връзка с изграждането на няколко десетки километра велоалеи, които Община Пловдив изгражда, като част от по-голям европроект за Интегриран градски транспорт. Според плановете, след края на проекта градът ще има мрежа от 48 км велоалеи, специално изградени и отделени от пътното платно.

В популяризираните в общественото пространство километри влизат обиколка около Гребната база, както и някои отсечки – като околовръстното на ЖК „Тракия“, които според някои организации няма да спомогнат за по-безопасното придвижване из града, като мнението им е, че „мрежата“ можеше да се планира по-добре. Въпреки това, като за стартов проект и първоначален план, Иван Илчев е оптимист:

Смятам, че колегите в общината си свършиха добре работата, тъй като беше трудно. Често първоначалния план стигаше до дърво, до къща, постройка и нагласянето на плана беше трудно. Но сега с този проект ще сме може би най-добре интегрирания велоград“, каза още той.

Относно визията му за новите велоалеи, както и различните кампании, които MaxEurope организират за популяризиране на екологичния транспорт вижте в интервюто с Иван Илчев:

Вашият коментар