Иван Тотев в Брюксел: Пловдив 2019 трябва да е мост между България и Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Съветът на Европейския съюз официално обяви, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата в присъствието на сериозна делегация от града ни. Малко след решението, взето в Брюксел, кметът Иван Тотев и изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорленски дадоха брифинг пред медиите. Той започна с поздрав от Иван Тотев към събралите се журналисти по повод обявяването на града за „Европейска столица на културата 2019“ заедно с италианския град Матера.

Кметът на града заяви, че успехът е в резултат на големи и неспирни усилия през последните години. Голямо внимание беше обърнато и на останалите български градове, участвали в конкурса, като бе подчертано, че Пловдив ще продължи съдействието си с тях.

Голяма част от срещата бе посветена на бюджета, с който община Пловдив ще разполага за финансиране на бъдещите проекти. Очаква се бюджетът да достигне 34 млн. лв., като от тях 20 млн. са държавно финансиране по общински проекти. Предвиждат се също така 3 млн. лева европейски пари, спуснати от Европейската комисия, както и „ко-финансиране“ с частни партньори.

Голямата амбиция според Иван Тотев е Пловдив да бъде превърнат в „мост между България и Европа“, като за целта предвижда реализирането на няколко големи проекта:

  • Един от най-важните бъдещи проекти за Пловдив е построяването на нова художествена галерия, която се предвижда да бъде между 2500 – 3000 кв. м. или близо 4 пъти по-голяма от досегашната. По думите на Иван Тотев тя би могла да приюти изложби на художници от ранга на Ван Гог и Моне. Предвижда се проектът да стартира на 12 септември тази година. (заб. По-рано през месеца Общинският съвет на Пловдив взе решение новата сграда за Градска галерия да се построи след международен конкурс – който вероятно ще стартира тази есен)

  • Друг голям проект, по който вече тече работа е изграждането на творческия квартал „Капана“, за който до момента са отпуснати 4 млн. лв.

  • Изграждането на нова мултифункционална спортна зала, работите по която предстои да бъдат довършени до месец (заб. Залата трябва да е готова до август, когато Пловдив е домакин на първенство по таекуон-до)

  • Ремонтът на площад „Централен“ също се предвижда да бъде съществен за кандидатурата.

  • Построяването на „Културен хъб“ в кв. „Столипиново“ като част от етническото разнообразие на града.

  • Като важен проект бе отбелязано и проектирането на коритото на река Марица.

Кметът Тотев не скри голямата си амбиция градът да привлече близо 3 млн. нови туристи в резултат на спечеления приз. Той заяви, че хората, посещаващи България по направление културен туризъм (едва 2,5% от общия брой туристи) е твърде малък и сега България заедно с Пловдив имат уникалния шанс да променят това.

Директорът на организацията „Пловдив Европейска столица на културата 2019“ Валери Кьорлински подчерта значението на събитието за цяла страна, заявявайки „Печели не само Пловдив, печели цяла България“.

В края на брифинга кметът Иван Тотев добави, че в близките дни предстоят срещи с кмета на Матера – другата Европейска столица на културата през 2019-а. Ще се оформи работна група, която да работи по вида на партньорството между двата града в следващите години. "Много от проектите ни ще се случват заедно с Матера", добави кметът.

Кореспонденти на mediacafe.bg от Брюксел – Димитър Милчев и Симона Тошева

Вашият коментар