Избраха трите проекта за пространството пред Градския дом на културата

Проектът, събрал най-много точки

Трите проекта за обновяване на пространството пред Градския дом на културата „Борис Христов“, от които Общински съвет ще избере един, бяха представени официално днес. Те бяха подбрани в събота след журиране от експерти. Конкурсът се организира от One Architecture Week, по предложение на Община Пловдив, като по всяка вероятност одобреният проект ще бъде реализиран в близко бъдеще с до 100 000 лв. Конкурсът цели да промени пространството пред Дома на културата – тротоара пред стълбите, улицата до него и триъгълника със спирката след улицата.

Проектът, събрал най-много точки, е на екип АТЕЛИЕ 3. От топ3 в техния проект улицата между двете пешеходни пространства се слива с останалата част от площадчето. Пешеходната част ще бъде с настилка от асфалтобетон, а паважната настилка на улица „Цар Иван Александър“ се запазва. На различни места ще бъдат поставени „мебели“ за сядане, както и повторение на няколко места на старата кръгла колона за афиши (която сега се намира след спирката, в посока Търговската гимназия). Любопитно е решено и осветлението, което се придържа от стълбове, поставени в краищата на площада, а между тях са опънати стоманени въжета. Така осветителните тела се поставят върху самите въжета и висят от тях, като полилеи над градското пространство. Освен съществуващата растителност в зеления триъгълник, която се увеличава с няколко нови дървета, екипът предлага още насаждения единствено пред ГДК, където и в момента има зеленина.

Проектът, класиран на второ място

Класираният на второ място проект е с чуждестранно участие – Саймън Гил Архитекти и е доста песетелив откъм растителност. Нови дървета не се засаждат, пешеходно пространство „отхапва“ от зеления триъгълник зад спирката, като новата растителност са ниски иглолистни дръвчета „туя“, които не осигуряват сянка или прохлада. Осветлението е решено с интересни по дизайн лампи. Цветовете, шарките, пейките и цялостното решение е по-скоро консервативно, запазвайки както улицата, така и широката част пред стълбите на ГДК в сегашния им вид. Основната промяна е единствено в зеления триъгълник отсреща.

Проектът, класиран на трето място

На трето място е класиран проектът на П+ архитекти, който е най-щедър откъм озеленяване. Целият проект е оформен с пресичащи се кръгове и криви, които разделят пространството на пешеходно и зелено. Осветлението е решено с множество лампи, „разхвърляни“ из целия площад. Улицата също се запазва изцяло на по-ниско ниво и с различна настилка. Кривите доста контрастират с правите форми на сградата на бившия Синдикален дом, което според журито не е много подходящо.

Всички проекти, както и коментарите на журито към тях, може да видите от тук. Всички те ще бъдат показани на изложба, а от топ 3, описани по-горе, ще бъде избран един от Общински съвет – Пловдив, който ще бъде и реализиран.

За автора

Вашият коментар