Юлиян Савов: Медалът винаги има две страни

Юлиян Савов е на 47 години, любител бегач на дълги разстояния. Той е част от едно от най-мащабните спортни събития през последните 5 години, а именно Маратон Пловдив, който събира ентусиасти и спортисти от цял свят в града под тепетата. Едно събитие, което коства огромни усилия на страхотния му екип, за да поставят града ни на световната карта в пробега на дълги разстояния. Той е част от гражданската листа на "Кауза Пловдив" за общински съветник, а това продиктува у нас интереса да разберем защо в него възниква желанието да се включи в поредната надпревара, този път за промяната на Пловдив на 27-ми октомври.

"Аз ще работя за това моите идеи да бъдат подкрепени от активните и спортуващи хора, тези които знаят, че спортът обединява силни и можещи личности" 

споделя един от организаторите на най-голямото спортно събитие под тепетата.

Господин Савов, Вие сте едно от новите лица, кандидати за общински съветници, непознат на хората, които следят политическите страсти в Пловдив. Какво бихте искали да знаят пловдивчани за Вас?

– Аз съм кореняк пловдивчанин, на 47 години, баща на две пораснали деца. По образование съм педагог, по призвание – най-кратко казано, винаги съм работил в търговската сфера, а по хоби съм атлет – бегач на дълги разстояния. В последните 3 години съм част от екипа на „Маратон Пловдив”, едно от най-успешните и бързо развиващи се спортни събития в България, с което много се гордея . 

Защо решихте да участвате в местните избори за общински съветник? 

– Откровено казано, това не беше лесно решение, защото аз нямам опит в политиката, имам достатъчен житейски опит и по-скоро съм човек на действията, отколкото на бюрокрацията и компромиса, затова изпитвах сериозни колебания. Но и аз, както вероятно и всеки мой съгражданин, виждам как градът ни расте и се задъхва от проблеми, които с години не намират устойчиво решение, напротив, замазват се или се крият.

Обаче позицията на недоволен и пасивен гражданин не е част от мен. Предпочитам да работя и да създавам, колкото и трудно да е това.

Разбира се, давам си сметка, че медалът винаги има две страни, но вярвам, че имам сили и морал, с които да допринеса за развитието на града, който обичам и в който растат децата ми.

Кои според Вас са неотложните проблеми, които стоят пред града ни?

– През последните години се свършиха доста неща, които значително промениха облика на града. Естествено има още много да се направи, за да се превърне градът ни в още по-добро място за живеене. За мен е недопустимо Пловдив да е сред петте градове с най-мръсен въздух в Европа. Недопустимо е всяка зима нивото на фините прахови частици да е многократно над нормите.

Втори основен проблем е свързан с движението в града или по-точно с постояния колапс, в който се намира ежедневно пловдивският транспорт. Пловдив е най-гъсто населената община в България с 3900 души/кв км., необходими са кардинални промени свързани с транспортната мрежа: изграждане на функционално околовръстно шосе, нов мост над река Марица, спешно отпушване на основните транспортни артерии. Голям е проблемът с паркирането, особено в район Централен.

Трети проблем, който искам да засегна е свързан с развитието на масовия спорт. Това е и проблемът, по който ще работя най-активно. Всеки от нас иска елитни спортисти, медали от различни спортни форуми, но разковничето на здравето ни и това на нашите деца, се крие в масовия спорт и в условията, които един град предлага на своите граждани да го практикуват. Спортни площадки във всеки квартал, oсъвременяване на училищните спортни бази. Масовият спорт е основен лек срещу всеобщото затлъстяване, както сред гражданите в България, така и в частност сред пловдивчани.

Вие обаче, като част от екипа на „Маратон Пловдив”, имате преки резултати от популяризирането на Пловдив като град домакин на голямо спортно събитие не само в България. Привличате сериозно чуждестранно участие и статистиката показва, че все повече хора в Пловдив избират бягането като начин да живеят активно. Разкажете повече за събитието.

– Ние сме екип от приятели, които се обединихме около кауза, която е много по-голяма от всеки един от нас. „Маратон Пловдив” е резултат от нашите непрекъснати усилия да развиваме събитието и все повече да доближаваме стандарта на състезанието до този на големите международни маратони. Това разбира се ни коства сериозни усилия, извън „нормалната” работа, която всички имаме. Всеки един от нас жертва почивка и време за семейството си, за да можем с всяка изминала година да растем и да посрещаме все повече участници. Започнахме през 2016 година с по-малко от 400 състезателя и още тогава разбрахме колко много имаме да учим.

През месец май тази година, на 4-то издание на маратона, ние вече имахме 1100 участника, а отзивите, които получаваме и които всеки може да види на нашата фейсбук страница, говорят сами за работата ни. Това ме мотивира, че мога да направя още много за развитието на масовия спорт в града, защото той генерира инвестиции не само в здравето, но и в икономиката на града. Всеки от нашите участници отделя средства, било за нощувка, покупка на екипировка, ползване на медицински и възстановителни процедури, изхранване в расторант и много други.

Как ще развивате кампанията си, кои са хората, които смятате, че ще подкрепят кандидатурата Ви?

– Аз ще работя за това моите идеи да мотивират активните и спортуващи хора да подкрепят кандидатурата ми. Обръщам се към всички онези, които знаят, че спортът обединява силни и можещи личности. Вярвам, че хармоничното развитие на Пловдив е именно каузата, която трябва да обедини всеки един от нас, за да направим градът ни мястото, което всички ние искаме да пазим и развиваме. Силно разчитам на приятелите си да ме подкрепят в това начинание.

Неговият номер в листата е номер 142, което е символична препратка към 42 килметровата дистанция, в която всяка година над 1000 пловдивчани и гости на града се включват, за да преминат границите на своите възможности.

Повече за най-голямото междунардоно спортно събитие на Пловдив през годините – "Маратон Пловдив" може да видите:

  • Предизвикателството Маратон Пловдив – ВИЖТЕ ТУК
  • Повече за Маратон Пловдив през 2019-та година и рекордния брой участници може да видите ТУК
  • СНИМКИ от маратона през 2018-та година може да видите от ТУК
  • СНИМКИ и ВИДЕО от маратона през 2017-та година може да видите ТУК
  • Как премина първия исторически маратон организиран през 2016-та година – Вижте ТУК

За автора

Вашият коментар