Колектив Кино Космос: Първият милион се постига най-трудно!

Колектив Кино Космос се изстрелва в Културния космос след поредната много важна победа

Община Пловдив най-после даде зелена светлина за бъдещето на кино Космос и Културен Космос след дългогодишната битка и постоянните усилия на Колектив Кино Космос

Миналият месец при гласуването на бюджета, бе решено да се отпуснат 1 милион лева за финансиране на ремонта и реконструкцията на кино Космос. Усилията на Колектива за изграждането на цялостна бизнес стратегия и план за развитието на киното бяха възнаградени и се доказа, че гражданските инициативи в България не са напразни. Оттук следва, разбира се, още много работа и търпение, докато се постигне заветната цел, а именно – изграждането на един изцяло самоиздържащ се механизъм за генериране на култура и изкуство. Културен Космос е идея, която ще развие и надгради културния и социално обществен живот в град Пловдив. 

Кино Космос е място с паметна история, противоречиво настояще и все по-ясно бъдеще

През 2014 година, след като става ясно, че за момента сградата ще бъде запазена, група от млади хора, участвали активно в спасяването на сградата, учредява сдружение Колектив Кино Космос. Това сме ние. Вече три години официално (а всъщност от 2011 г. когато се ражда казусът кино Космос) се борим и работим за запазването на този важен за Пловдив елемент от градската и културната среда. През това време сме били инициатори, организатори и партньори на множество събития, случили се на територията на обекта. За изминалите години сме вложили огромен труд и средства (над 60 000 лв. чрез Камара на архитектите в България РК-Пловдив) за запазването на сградата и популяризирането на кино Космос.

Колектива изготвя подробен бизнес план и устойчива стратегия за развитие на сградата – КУЛТУРЕН КОСМОС. Благодарение на всички тези усилия и упоритата воля да не се отказваме, днес съществува една напълно развита и функционална стратегия за бъдещето на киното. Стратегия и план, на които Общината обърна внимание, отделяйки финансиране за първи етап от развитието на сградата като място за културни, артистични и обществени дейности.

През 2016 година Културен Космос участва в отворената покана на ОФ ”Пловдив 2019”. Началната концепция за Културен Космос е включена още в апликационната книга на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 под името „Кота Култура“. Именно този проект бе едно от основните преимущества на Пловдив в надпреварата, по думите на част от журиращата комисия. Председателят Стийв Грийн споделя в Twitter “Great to see developments. Looking out for Kosmos cinema development as one of most exciting projects @Plovdiv2019”. (пр. Страхотно е да видя напредък. Следя с внимание развитието на кино Космос като един от най-интересните проекти за Пловдив 2019.)

В продължение на повече от година Колектив Кино Космос редовно се срещаше с представители на Общината, отговарящи пряко или не за съдбата на сградата. По време на тези срещи се обсъждаше бъдещето на обекта и неговото поетапно развитие, в следствие на което от нас бе поискано изготвянето на съответния бизнес план. Колективът, с помощта на професионален консултант, който да напътства и дава примери за успешни и работещи бизнес стратегии, успя да изготви подробен план, достъпен на следния уебсайт .

За автора

Вашият коментар