Кукери и гайди изгониха злите сили от Пловдив и Коматево (ВИДЕО и СНИМКИ)

За поедна година Коматево стана домакин на кукерското събитие за Сирни Заговезни 

Празникът се организира от Народно читалище „Иван Вазов-1931“

По традиция в пловдивския квартал Коматево и тази година от ранни зори младежи и възрастни мъже се маскират като кукери, за да прогонят злите сили. С тежки чанове, различни и интересни костюми и характерните фуски, коматевци огласиха квартала, за пропъждане на студа и зимата, за здраве, плодородие и благоденствие.

Още първите светли часове от деня в квартала се чуваха чанове, а към обяд започна и кулминацията на празника. Стотици кукери преминаха ритуално по Коматевско шосе, предвождани от гайдари като събраха погледите и усмивките на местните, а и на гостите на квартала. Коматевските кукери удрят по гърба всеки срещнат за здраве с традиционните фуски.

Традицията на този ден в Пловдивския квартал да играят кукери е дългогодишна. В читалище “Иван Вазов” се организира шоу-програма за всички жители на Коматево, където след кулминацията – българската звезда Веси Бонева, всички завършиха с огромно хоро в двора на читалището.Стотици жители и гости на квартала се събраха в парка пред читалището за  ритуала в неделния слънчев ден. Кукери с автентични маски спазиха традицията и символично прогониха злите сили в началото на пролетта. Специален подарък за жителите и гостите на празника бе концерт на обичаните от всички танцьори, изпълнители и музиканти от Фолклорен ансамбъл „Тракия“. 

СНИМКИ И ВИДЕО от 2018-та година може да видите ТУК

ВИДЕО архив на нашите приятели от AIRCAM:

СНИМКИ: Илия ДИМИТРОВ

Вашият коментар