Квартал „Капана“ е „Пазител на българското архитектурно наследство“

Кварталът е пръв носител на награда на Камарата на архитектите в България

Отличието ще се дава ежегодно по време на Годишните архитектурни награди

Единственият квартал на творческите индустрии в България "Капана" стана носител на наградата "Пазител на българското архитектурно наследство". Номинацията е направена от Камарата на архитектите в България и бе обявена публично по време на официалната церемония по връчване на Годишните архитектурни награди за 2019-а.

Идеята на браншовата организация е да отличава за в бъдеще инвестициите в опазване на архитектурното наследство. За арх. Мартин Христов, зам. – председател на Камарата един от най-добрите начини да се запази една стара сграда, която е паметник  е като и се намери нов живот, да се адаптира към съвремието.

„Новите функции на сградите добавят допълнителна стойност за инвеститорите със своите качества на архитектурни паметници“, споделя още Христов по време на церемонията.

 

"Капана" е сред водещите проекти за Пловдив 2019, стартирал още в етапа на подготовка на града в надпреварата за Европейска столица на културата. През последните пет години, с подкрепата на местната власт и перспективите, които общинска фондация „Пловдив 2019“ открива и развива в "Капана", кварталът  отново е припознат като реален културен топос. От един забравен квартал с малки улички, които се използват за паркинг на коли се преобразява до такава степен, че се превръща в любимо място за срещи с приятели, открити концерти и възможност да се докоснеш до творчеството  на различни творци.

Проектът Капана – квартал на творческите индустрии, е част от платформата“трансформиране“, клъстера Градски мечти, посветен на дългосрочната и устойчива намеса в градския пейзаж, преоткриването и оживяването на запустели градски пространства, изпълвайки ги  с културно съдържание.

Виждайки трансформацията на квартал "Капана" и други градове в България решават да последват този пример и да възродят своите свои стари и забравени квартали. Такива са квартал Таляна във Варна и самоводска чаршия във Велико Търново.

Вашият коментар