Младите от Варна: „Да създадем собствена професия“ (СНИМКИ)

Младежката столица на Европа 2017 – Варна посрещна за 7-ми пореден път младите хора на България за национална среща на тема „Младежки Работник“. Тя се осъществи в рамките на няколко дни от 24 до 28 юни и събра десетки младежки организации от цялата страна.

Голяма подкрепа на МСМРБ (Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите) оказаха не само Община Варна, но и Национален Младежки Форум (НМФ) – най-голямата чадръна младежка организация в страната, както и Международната награда на Херцога на Единбург в България.

Всяка година срещите са по най-различни и значими теми. Минавайки през „Младежка заетост“, „Неформално образование“, „Младежко Предприемачество“, „Доброволчество“, всички те се вливат в таз годишната тема „Младежка Работа“. Събитието осъществи две цели:

Запознаването на младежките организации с понятието „Младежки работник“, кой е той, каква е ролята му, какви са неговите дейности и активности, кои са целевите групи и заинтересованите страни, какви са инструментите на младежката работа.

Втората и изключително важна цел бе създаването на политически консенсунсен документ, който отрази мнението на всички участници, заедно с поканени за срещата експерти и политически отговорни лица. Срещу този документ в последствие ще се развие и утвърди младежката работа в България като нещо значимо и полезно.

Всеки има възможността да създаде собствената си професия“ – това бе посланието от организаторите и фасилитаторите на младежката работна среща.  Достигането до един завършен профил би успял да превърне ролята на Младежкия работник в професия и в България.

За седми пореден път влизаме в пряк диалог с отговорните институции. И тази година искаме ефекта да е смислен и да положи основите на нашето бъдеще“, допълниха организаторите.

Важността на събитието „Младежки работник“ бе отбелязано и от Президента на Република България Росен Плевнелиев, който изпрати своя поздравителен адрес:

Високо оценявам каузата на днешното събитие и съм съпричастен с идеята на организаторите. Вярвам, че утвърждаването на младежкия работник като професия ще бъде предпоставка за успешна подготовка на стотици и, надявам се, хиляди млади хора да влезнат в конструктивен диалог с представителите на държавните институции и бизнеса. 

Промените се случват тогава, когато младите припознаят държавата, когато се създаде среда, позволяваща им да разгърнат потенциала си и да осъществяват идеите си”.

За справка, в последните няколко десетилетия в световен и Европейски мащаб младежката работа в развитите държави се развива като основна сфера, подпомагаща реализацията и развитието на младите хора. На фона на световната икономическа криза, глобализацията, огромната световна бежанска вълна, социалните кризи и нуждата от интеграция, младежката работа е един от основните инструменти в съвременното общество, който може да постигне това развитие и резултати. Това е и причината за важността и значимостта на изминалата среща за нашата държава.

Вашият коментар