Над 10 препоръки от Брюксел към „Пловдив 2019“, оцениха добре проекта за Капана

Редица препоръки и насоки за работа по повечето важни въпроси, свързани с дейността на фондация „Пловдив 2019“ за изминалата година, са дали специалистите от Брюксел, които извършват мониторинга на Пловдив като предстояща Европейска столица на културата. Това става ясно от публикувания на страницата на фондацията официален доклад след срещата в Брюксел преди около месец.

Тогава част от екипа на „Пловдив 2019“ – артистичният директор Светлана Куюмджиева, зам.-директор Цветелина Керански, правният консултант Марта Божикова, консултантът по артистичната програма Надя Грисо и зам.-кметът по културата и председател на Управителния съвет Стефан Стоянов се срещнаха с комисията по мониторинг* за да представят детайли по дейността на фондацията за изминалата 1 година.

Похвали по проектите екипът е получил основно за проекта за развитието на квартал Капана като място за творчески индустрии. Като добра практика е оценено и създаването на магистърската програма за културен мениджмънт в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, но от мониторинговия екип изрично подчертават, че това е отговорност не на фондация „Пловдив 2019“, а на университета. Европейските експерти са поощрили и идеите за евентуалното бъдещо развитие на Тютюневия град.

Екипът по мониторинг е дал и много насоки за подобряване на дейността и по-успешно изпълнение на работата на екипа. Основно припомняне е фактът, че екипът трябва максимално да се придържа към апликационната книга и проектите, описани в нея – тъй като на нейна база градът е избран за победител. Друго важно припомняне от страна на мониторинговия екип е, че бюджетите за инфраструктура и този за оперативни дейности, свързани с Европейска столица на културата трябва да са ясно разделени.

Сред другите препоръки на мониторинговия екип са уточняване на ясен мандат на Управителния съвет, който да продължи работа до 2020-а година (т.е. ефективният край на проекта), предварително планиране на финансовите средства и назначаване на експерт по еврофондове, работа по проекта за повишаване на капацитет в културния сектор със специфични таргет групи, ясни договорености с организациите-партньори по изпълнение на проектите в книгата и повече контакти с туристическите организации, Външно министерство и чуждите посолства в България.

Като важен акцент от мониторинговия екип подчертават работата по проекта за Столипиново – „Махала“. В следващия доклад те ще очакват повече информация за дейността, тъй като това е бил проект, който категорично е дал предимство на Пловдив пред останалите конкуренти.

На този етап тази среща е неформална, а докладът – неофициален. По правилник той може да не бъде публичен, но съвсем скорошна е практиката той да се публикува, с цел пълна прозрачност. Публикуването му – както например сториха Матера – е добър знак и показва желанието за прозрачност в изпълнението на проекта, коментираха за Медиакафе европейски специалисти от сферата на „Европейска столица на културата“.

Следващият доклад е официален и ще бъде през втората половина на 2016-а.

  • – Мониторинговият екип е различна структура от „журито“, оценило Пловдив като най-добрия български кандидат за „Европейска столица на културата“ – макар и да включва няколко от членовете му

Пълният доклад може да видите от този линк.

 

Вашият коментар