Над 5000 на протест в Пловдив в защита на медика, окупираха булевардите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Няколко хиляди протестиращи окупираха 2 РПУ и паметника на Съединението в Пловдив с викове "Свобода за д-р Димитров"

Те се опитаха да влязат в прокуратурата, но бяха спрени от полицията

В прокуратурата нямаше дежурен прокурор, за да разговаря с гражданите

Искане зая незабавни законодателни промени след скандалната случка с пловдивския лекар д-р Иван Димитров поискаха граждани на Пловдив. Хилядното множество бяха подкрепени от хора от София, Стара Загора и Шумен, информира агенция dir.bg. 

Недоволните се събраха на втори протест пред най-голямото РПУ под тепетата и след близо 40 мин викове "Свобода", хората потеглиха сшествие към прокуратурата, за да търсят сметка на прокурор защо медикът остава в ареста. Такъв обаче не се появи, а опитите им да се свържат с някой останаха напразни. Полицията барикадира входа на Районната прокуратура, а множеството остана близо час пред входа, като до ескалиране на напрежението не се стигна. 

Протесите ще продължат всеки ден от 17:30 часа пред паметника на Съединението, обявиха организаторите. 

Полицията арестува за убийството доктор Иван Димитров, след като той бе нападнат от крадеца Жоро ПлъхаЛекарят бе задържан за 72 часа, след като на 2 март край сградата на Областната администрация в Пловдив бе открито тялото на Жоро Джевизов – крадец-рецидивист, известен с прякора си Плъха. 

По-късно стана ясно, че Плъха, заедно със свой авер, влезли в жилището на семейство Димитрови, за да крадат. В апартамента били съпругата и двете деца на рентгенолога. Лекарят обаче се събудил, а Джевизов го намушкал с нож. Тогава д-р Димитров стрелял един път по него. Крадецът побягнал, но на улицата издъхнал. Куршумът попаднал в областта на сърцето.

"Вчера протестирахме, днес пак. Основната цел на тези недоволства беше д-р Димитров да бъде освободен от ареста, защото той не е престъпник", заявяват протестиращи.

Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството им са били обект на нападение от крадци и при самозащита. 

Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години. Всички колеги и съседи на задържания лекар разказват, че той е добър човек и професионалист, който винаги се притичва на помощ, когато е необходимо. 

Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато те нападнат, или нахлуе крадец в дома ти. Протестите в защита на д-р Иван Димитров ще продължат и през следващите дни, обявиха протестиращите. 

 

„Събрали сме се за свободата на доктора, защото не е нормално в държавата ни това да се случва“, каза Евгения Запрянова, колега на д-р Димитров. „Всички тук искаме доктора да бъде освободен, да бъде със семейството си, където му е мястото“, каза Запрянова. Тя разказа, че знае от медиите, че двама цигани са нахлули в дома на доктора, той се е срещнал лице в лице с тях, единият даже го е наръгал с нож в крака, а другият си е изпуснал пистолета. Именно с него д-р Димитров е застрелял единият от циганите. 

„Лекарят има две прекрасни дъщери и съпруга, които са потресени от случилото се“, разказа още Евгения Запрянова.

Д-р Димитров е постъпил като всеки честен българин, защитил е честта и достойнството на семейството си и непрекостновеността на дома си. Това каза д-р Румен Дачев, който е колега с д-р Димитров от 15 години. „Политиците трябва да променят закона у нас, така, както е в САЩ – всеки, който нощно време дойде в дома ти да краде, да имаш право на самозащита и да не носиш никаква наказателна отговорност за това“, каза д-р Дачев. 

„Нямам инфорамация той да е имал незаконно оръжие. Доколкото разбрах единият от рецидивистите е имал оръжие и го е изпуснал, а той го е хванал в движение и се е саморазправил с него“, добави д-р Дачев. 

По думите му неговият колега е голям професионалист и добър човек, нямал е никакви проблеми с пациенти, нито с колеги досега.

Информация от протестите в първия ден може да видите ТУК

Снимки: Mediacafe.bg и Plovdivnews.bg

За автора

Вашият коментар