Новият комплекс „Пивоварница Каменица“ на мястото на Бирената фабрика в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Модерен мултифункционален комплекс ще съхранява историята на първата бира на България. Новият дом на „Каменица“ в Пловдив ще бъде наречен „Пивоварница Каменица“ и ще отвори врати през 2017 година. Той ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварна „Каменица“, класически ресторант – бирария. За феновете наред с множеството артефакти на родното пивоварство ще има и магазин за сувенири. Парк със зона за отдих и разходка, детска площадка и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития ще бъдат също част от комплекса. 

Той ще бъде изграден на част от територията на пивоварния завод в Пловдив и ще се простира на площ от около 3 500 кв. метра. Комплексът ще се разгърне около емблематичния за града 97-метров комин на пивоварната, който ще бъде изцяло запазен и вграден в основната сграда на пивоварницата. 

„Пловдив е нашият роден град, в който градихме своята история и традиции от 1881 г. до днес. Затова оставаме тук с нашия нов облик – „Пивоварница Каменица“, където е домът на първата българска бира. Kamenitza е бирата на пловдивчани и именно поради тази причина ние ще се постараем да бъдем неизменна част от културния и социален живот на града като в бъдеще подкрепяме различни местни проекти и инициативи,“ споделя Марко Ниавро, генерален директор на „Каменица“ АД. 

От компанията разясняват още, че стремежът им е да запазят и съхранят духа на първата българска бира, не само като продължават да произвеждат и предлагат любимата на пловдивчани Kamenitza, но и като създадат място, където местните жители и почитателите на първата бира на България да се връщат назад във времето и да се потапят в изключителната й история и традиции. 

Общият размер на инвестицията е близо 2 млн. евро и чрез нея ще бъдат открити около 50 нови работни места в града. „Пивоварница Каменица“ ще бъде едно различно място, в което ще се произвеждат уникални разновидности крафт бира. По този начин „Каменица“ АД ще работи, както за съхраняване на пловдивската пивоварната традиция, така и за нейното по-нататъшното развитие. „Нашата микропивоварна ще е кътче за експерименти, за откриване на уникални рецепти и вкусове, място където един истински пивовар ще може да вдъхне живот на всички свои идеи“, разказва още Ниавро.

Изграждането на комплекса ще стартира в началото на 2016 г. и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 г. От компанията планират да работят с местните власти, пловдивски обществени, културни и творчески организации за превръщането на „Пивоварница Каменица“ в едно от знаковите места в Пловдив и ценна част от туристическата карта на града. Мениджмънтът на компанията споделя, че така по един естествен начин „Пивоварница Каменица“ ще допринесе за реализирането на плановете в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и че компанията ще работи със съответните организации за успеха на това начинание.

„Каменица“ АД вече е в процес на търсене на подходящ инвеститор за останалата част от парцела на настоящата пивоварна с общ размер около 30 000 кв. метра. От компанията уверяват, че към подбора на най-подходящия нов собственик ще бъде подходено с изключително внимание и грижа, за да попадне имотът при добросъвестен стопанин, съсед и достоен гражданин на Пловдив. Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации, отчитайки най-добрия интерес за местната общност.

За автора

Вашият коментар