Община Пловдив осигурява социална услуга за 5 500 души в кризата

Община Пловдив към момента осигурява социална услуга за над 5 500 души по време на епидемията

Това заяви зам.-кметът Анести Тимчев по време на онлайн брифинга на Общинския кризисен щаб

По думите му услугите по време на епидемията предстои да се разраснат. Още 600 души ще бъдат включени към програмата „Патронажна грижа“, ще бъдат назначени и  нови 1000 социални асистенти. Общината има възможност да осигури работни места за общо 1 200 души.

„Това са хора, които ще работят като доставчици на храна и лекарства, като патронажни специалисти на трудно подвижни и болни хора и като социални асистенти“, обясни Тимчев.

Общинският координационен център работи с екип от 200 доброволци, 10 мобилни екипа и 34 частни превозни средства. Доброволците на  БЧК и формированието „Пловдив 112“ са изключително подготвени и добре екипирани. Те се грижат за хората, които са под карантина“, обясни Анести Тимчев.

В кварталите с етническо население вече има 140 доброволци, които са от самото население от „Столипиново“, „Аджисан махала“, „Арман махала“ и „Шекер махала“, съобщи още Анести Тимчев. Първата им задача е да информират населението за санитарно-хигиенните изисквания по време на епидемията и как да се предпазят от коронавируса. Те разясняват на своите съкварталци, защо е необходимо да се спазва социална дистанция и как да предпазят възрастните и децата.

Общината съвместно с БЧК още в първите дни на извънредното положение откриха горещ телефон за психосоциална помощ – 0700 147 44 и на него от началото до днес са се обадили над 1 000 души и са получили психологическа подкрепа.

Това съобщи директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева. На него дежурства дават 40 професионални психолози, които дават двучасови дежурства. По думите й в 80% от случаите се обаждат хора с висока тревожност. Пикът е регистриран в неделя, когато мерките бяха затенати за пореден път. Таня Георгиева благодари на всички, които се включват доброволно в инициативите на БЧК за преодоляване на кризата с COVID-19.

За автора

Вашият коментар