Онлайн и офлайн обществени обсъждания за да изберем визията на площад „Централен“

Обществени обсъждания както в интернет, така и на живи дискусии, предстоят в следващите дни, за вземане на крайното решение кой от трите проекта-финалисти ще реализира визията на площад „Централен“. Очакваме в следващите ден-два в сайта plovdivsquare.com да се обособи форумна част, в която хората да гласуват, обсъждат и изразяват различни мнения по трите проекта, заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Извън интернет пък предстоят различни обществени обсъждания, като преди това проектите ще бъдат подредени на изложба в началото на Главната улица към Пощата, където доскоро бяха идеите за лого на Капана, добави още той.

Първата и най-важна работа, която трябва да се свърши, обаче, е експертна комисия да каже дали може пешеходната част да се извърши с набиване на колони и изграждане на пешеходното ниво, преди да бъдат правени разкопки отдолу. За Община Пловдив е важно първо да се направи пешеходната зона, преди да се правят разкопките отдолу, категоричен бе Тотев. По думите му трябва да се извърши много точно геодезическо заснемане къде какво точно може да се постави, за да не се навреди на археологията, преди да започнат проучванията.

Кметът покани журналистите и на разкопките на Западните пропилеи. На място бяха показани новите открития, които доказват активния живот на това място още от I век преди христа – тухли и мраморни орнаменти с богата декорация. Ръководителят на разкопките Елена Кисякова добави, че мраморни елементи с декорация с човешки фигури от този период досега не са намирани в България. Следващият етап на разкопките е леко разширяване към Пощата, за да се открие дали има запазени, макар и съборени, колони от колонадата на Форума.

Вашият коментар