Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки

Павел Александров вземал подкупи от родителите на болни деца

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са били отклонявани към лични сметки. Това са установили разследващите преди днешните арести на шефа на фонда Павел Александров и още 8 длъжностни лица, които направиха ГДБОП и спецпрокуратурата, твърди "24 часа".

Освен това самият Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет били открити пликове с пари.

Александров злоупотребявал и с настаняването на болните деца и семействата им при лечение във Франция.

Той ги насочвал към свои апартаменти и по този начин прибирал сумите, които държавата плаща за настаняване на болните деца. Злоупотребите са били документирани от ГДБОП и спецпрокурорите със специални разузнавателни средства, имало и свидетели, които са помогнали на разследването.

Освен Павел Александров за 24 часа са задържани още 8 души от администрацията на Фонда. В момента продължават обиските и изземванията.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

"През годините винаги е имало проблеми с работата на Фонда и сме го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят между хора с по-големи нужди от обективните възможности на Фонда", разказа още Стойчо Кацаров.

Според него се е създавало впечатление за прозрачност във Фонда, но вероятно зад нея са били скрити неща, които не са били видими за обществото.

При операция на ГДБОП вчера бяха арестувани над 10 души от Фонда за лечение на деца в чужбина. Задържан бе и председателят Павел Александров.

През август 2014 г. служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години.

Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата – както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Ненков обаче мотивира връщането му с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси".

Днес ще се състои протест на родители пред Фонда за лечение на деца в чужбина.

Недоволството е срещу тромавата система на фонда, която бави лечението на деца в чужбина. По-конкретно протестът се организира от близките и приятелите на родителите на бебето Дилян, който има тумор на гръбначния стълб, но заради бюрокрацията все още не може да замине да се лекува. Макар че дори парите за неговото лечение са събрани.

Вашият коментар