Партия се отказа от 1,6 милиона субсидия след изборите

Партията поиска парите й да бъдат прехвърлени за благотворителни каузи, на които държавата не обръща внимание

Πo ceгa дeйcтвaщия зaĸoн гoдишнaтa cyбcидия възлизa нa 11 лeвa нa глac

Партия "Възраждане" се отказва от държавната партийна субсидия, която й се полага след като на предсрочния парламентарен вот прескочи бариерата от един процент, това съобщи вчера на специална пресконференция председателят на партията Костадин Костадинов. Той ще изпрати писмо до председателя на Сметната палата парите да бъдат пренасочвани към благотворителна кауза или идеи, определени от самите тях, информира агенция mediapool.

"Става въпрос за каузи, които не са част от националните политики", обясни Костадинов.

Той уточни, че субсидията би трябвало да възлиза на 416 хиляди лв. годишно за 38 -те хиляди гласа, които са получили на вота преди два дни. Ако се окаже, че законово идеята им за благотворителност е невъзможна, тогава парите щели да бъдат върнати в държавния бюджет.  

При сегашния резултат от 1.08% на партия "Възраждане“, означава, че това са 37 423 глaca в нaциoнaлeн мaщaб. По 11 лева на глас, сметката излиза 411 653 лeвa годишна субсидия. Зa чeтиpи гoдини oбщaтa cyмa, ĸoятo пapтиятa би взела, e 1 646 612 лeвa.

Лидерът на партията Костадин Костадинов е бивш активист на ВМРО и "Атака", а сред другите популярни лица на формацията са бившите депутати от "Атака" Стела Банкова и Минчо Христов.

Според сметките на формацията за предстоящия четиригодишен мандат ГЕРБ ще получи около 50 млн. лв. субсидия, БСП – около 42 млн. лв., Обединените патриоти – над 14 млн. лв.

По думите на Минчо Христов над 14 хиляди лв. на месец за депутат е взела всяка формация в 43-я парламент.

От ПП"Възраждане" призоваха всички политически сили да последват техния пример, защото държавната субсидия у нас за партиите била най-голямата в Европа и защото политика се прави с личен пример.

Костадинов отбеляза, че тяхната кампания е струвала около 5000 лв., с част от които са платили за листовки, не са печатани билбордове и други агитационни материали.

От формацията предлагат пълно и безусловно премахване на държавната субсидия , а партиите да се финансират с дарения и членски внос, като таванът на дарението от един човек за една година да не надвишава 100 лв.

Така щяла да бъде пресечена възможността дарителите да оказват натиск и да "осребряват" дадените от тях пари, написа от Medapool.

Още по темета – Парламентарни избори 2017 и реакциите след шота мове да шидите ТУК

Снимка: news.bg

Вашият коментар