Пенсионерите също помагат за Европейска столица на културата

Творчески потенциал има навсякъде. Пловдив и регионът са пълни с разнообразна култура, която не се изчерпва само с млади хора, които правят театри, кино, музика, фотография или улично изкуство. Мотото на Пловдив 2019 е „Заедно“ и именно връзката между всички – не само етноси, а и поколения, се търси с поредица от срещи с едни от малкото организации, които обединяват възрастните хора на едно място – пенсионерските клубове.

В последните седмици екип от общинската фондация проведе няколко първоначални срещи с възрастните хора, за да ги запознае с кандидатурата на града ни  за Европейска столица на културата. Свикнали сме да свързваме кандидатурата основно с по-младите, които ще бъдат в активна възраст през 2019-а, а от по-възрастните да се търсят съвети или опит сред институциите.

Пенсионерите, обединени в пенсионерските си клубове, обаче пазят много умения и занаяти, които са забравени и могат да изчезнат за поколенията, ако няма на кого да ги предадат. А инициатива като подготовката за Европейска столица на културата може да създаде такива обмени и обединения, които да запазят традициите на българските занаяти.

Първите стъпки и срещи, които се проведоха в пловдивските клубове, както и в две пенсионерски сдружения в Карлово и Сопот, бяха със съвсем информативен характер. Организациите обаче имат свои творчески състави, като например певчески хорове, които биха могли да се включат под някаква форма в културната програма на Пловдив. Възрастните хора приеха добре идеята – както за борбата на Пловдив и региона за столица на културата, така и за тяхно участие в инициативата.

Интересно впечатление направи контрастът между пловдивските и клубовете в подбалкана, където доста повече внимание бе отделено на българската история, запазването на традициите, а дори и привидно тривиални неща, като чистотата на река Марица и входовете на града. Вниманието към инфраструктурата е нещо, чиято важност за кандидатурата все още не може да се разбере от много хора в града, но пък явно е разбрано от пенсионери в Сопот. А за това се говори още от създаването на пловдивската фондация и нейният първи директор – диригентът Кирил Търпов.

Участието на пенсионерските клубове и творчески сдружения може особено да обогати пловдивската кандидатура и това, което можем да покажем като кандидат за Европейска столица на културата. Доброто в случая е, че особено в подбалканските градчета и район, дал на България Вазов, Левски, Ботев и куп други големи български личности, хората не са затворени в себе си, а са готови да работят заедно – Заедно с Пловдив, и заедно с младите.

Снимките в галерията са от посещенията в клубовете в Карлово и Сопот, на които присъства и Mediacafe.

За автора

Вашият коментар