Пловдив 2019 обяви нова програма за финансиране на събития в Капана

Фондация „Пловдив 2019“ обявява конкурс за финансиране на събития и намеси в градска среда в Капана, които ще се реализират в периода декември 2016 – май 2017 година. Общият бюджет по конкурса е 20 000 лева, а крайният срок за кандидатстване е 30 ноември тази година. 

Проектът „Капана – квартал на творческите индустрии” цели да развие потенциала на тази централна градска зона като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и попада в клъстера „Градски мечти“ за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и обновяването им за целите на културата.

Чрез серия от мерки, подпомагащи артистичните инициативи и предприемачество на територията на Капана, фондация “Пловдив 2019” работи за неговото утвърждаване като първия квартал на творческите индустрии в страната. Двете последователни фази на проекта от 2014 година досега, дадоха възможност на творческите индустрии да намерят своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна от потенциала на квартала и привличане на публиката там. 

Конкурсът е насочен към реализацията на:
• Артистични намеси в публично пространство, които включват инсталации, скулптури, обекти, прожекции
• Функционален и декоративен дизайн в градска среда, пространствено изявяване и идентифициране на квартала
•  Градско градинарство
•  Изложби, танц, театър, музика, кино
•  Акции и пърформанси

Жури на конкурса: 

• Велислава Попова – главен редактор на вестник „Дневник“. Има дългогодишен опит като маркетинг директор в една от най-големите издателски компаний – „Икономедиа“. Повече от 6 години работи като репортер и редактор на рубриката „Медиа и реклама“ във вестник „Капитал“.
• Арх. Иван Колев – експерт в НИНКН. Завършва специалност архитектура в Университетa по архитектура, строителство и геодезия. Съосновател на Инициативата за създаване на национална стратегия за недвижимото културно наследство на България (heritage.bg). Членува в Българския национален комитет на ИКОМОС и Съюза на архитектите в България – дружество „Архитектурно наследство”
• Красимир Ставрев – eдин от основателите на независимото графично студио ПУНКТ. Магистър  специалност “Книга и печатна графика” към Национална Художествена Академия. Работи в сферата на брандирането, визуалната идентичност, графичния и уеб дизайн, илюстрацията, сайт-спесифик инсталации и др.
• Светлана Куюмджиева – артистичен директор (фондация „Пловдив 2019“)
• Гина Кафеджиян – мениджър проекти и събития (фондация „Пловдив 2019“)

Вашият коментар