Пловдивчани казаха и спряха с телата си събарянето на Тютюневия склад (ВИДЕО и СНИМКИ)

Десетки млади хора застанаха пред историческия полуразрушени тютюнев склад на ул. "Одрин" в Пловдив тази сутрин, за да спрат разрушаването му. 100-годишната сграда бе почти съборена в неделя, 6 март.

В символичната жива верига пред сградата застанаха десетки пловдивчани, като сред гражданите се забелязаха и много лица от културата на града. Сред тях бяха шефът на "Open Arts" Веселина Сариева, ръководителят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева, на "Art Today" Емил Миразчиев, архитекти, адвокати, както и целият изпълнителен екип на фондация "Пловдив 2019" – изпълнителният директор Валери Кьорленски, артистичният Светлана Куюмджиева, както и хора от самия екип. От управленската структура на първа линия застанаха Манол Пейков, член на Управителния съвет и Пенка Калинкова. Тя заяви вчера и активна позиция в защита на сградата в Тютюневото градче – основен проект в "Пловдив – Европейска столица на културата". Останалите ръководни органи на фондацията отсъстваха.

Докато хората бяха обградили сградата с телата си емоционален момент трогна до сълзи протестиращите и журналистите. През съборената сграда се изкачи 70 годишният художник Вълчан Петров – изрисувал стенописите в тютюневия склад.

Самият той пристигна на мястото на събитието с каталог в ръка, за да покаже сцените, които е измайсторил през 1985 година. Те са били в приземния етаж, където се е намирала аптеката. "Показваха развитието на фармацията и медицината от античността до наши дни. Можеха да ги свалят и експонират на друго място, а не да ги разрушават. Не случайно избраха неделния почивен ден да пратят багерите. Боли ме, защото с много любов съм ги рисувал тези стенописи", сподели Петров пред медиите.

След живата верига, която бе по-скоро символична, поради необясненото отсъствие на строителни работници на мястото, всеки от протестиращите взе по парче – тухли, камъни, греди – от сградата, които бяха натрупани след шествие пред входа на Община Пловдив. Там гражданите искаха среща с отговорните лица, дали разрешение за събарянето на ценната сграда, ключова за проекта "Европейска столица на културата". Първи се появи арх. Румен Русев – главен архитект на град Пловдив, който заяви, че той е дал разрешение за събарянето на сградата, но отказа да коментира дали това му харесва или не.

След около час чакане пред сградата, гражданите и журналистите влязоха в залата за пресконференции, където кметът Иван Тотев, който е и председател на УС на "Пловдив 2019" отговаря на въпроси на журналисти и граждани. Първоначално той бе категоричен, че общината по никакъв начин не е съдействала за да се случи това събаряне, но след това поясни, че има уведомително писмо за събарянето и в админстрацията са наясно за това.

"Кметът на града не може да знае за всичко, което се случва в администрацията", добави още той, без да конкретизира дали той лично е знаел или не. Тотев добави, че всички сме на една позиция и заедно искаме градът да запазва културното си наследство. По думите му, обаче общината е безсилна да опази сградите, които не са културно наследство.

"Признавам, че можехме да бъдем по-активни в неформален вид, като граждани на Пловдив", добави той.

След всички неясни въпроси и отговори кметът Иван Тотев пое лична отговорност да се установи дали може събарянето да се прекрати и сградата да се възстанови в предишния си вид. Той отхвърли възможността този или някой от другите складове да бъде закупен, тъй като сумите са непосилни за общината.

По време на срещата стана ясно, че сградата категорично попада в границите на груповия паметник на културата около ул. "Иван Вазов", което е ясно разписано в ОУП, приет 2007-а година, но по неясни причини в Община Пловдив не са били наясно с този факт.

Според медийни публикации, вече е започнала и прокурорска проверка, относно статутът на сградата и причините тя да е или не е недвижима културна ценност, както и проверка относно законноста на самото разрешително за премахване на сградата.

Видео от събарянето на сградата може да видите ТУК

СНИМКИ – екип на mediacafe.bg

Художникът Вълчан Петров не скри сълзите си от огромната болка

Арх. Румен Русев сподели пред медиите и гражданите, че се е подписал и лично е издал заповедта за разрушаването и би си подал оставката

За автора

Вашият коментар