Пловдивският „Площад Централен“ спечели награда „Конкурс на годината“ (СНИМКИ)

Блогът за архитектура и градска среда WhATA раздаде своите символични нагади на парти в София вчера. Въпреки многото номинации, само една награда „дойде“ в Пловдив – тази за „Конкурс на годината“ – за площад „Централен“. Наградите – „въображаеми“, както сами ги нарекоха организаторите – бяха „раздадени“ в лабораторията на „Трансформатори“ като видео-презентация. На неформалния коктейл се събраха много архитекти и хора от сферата на изкуствата и културата, основно от София.

Огромното пространство на площад „Централен“, заедно с разкопките на Форума станаха обект на международен архитектурен конкурс – първият от много време в България, провел се по напълно открит начин и завършил с един ясен победител. Португалското студио FORA ще трябва да преобрази площада, който да придобие съвременен вид, а разкопките да станат по-достъпни и приятни за разглеждане. Конкурсът бе организиран съвместно от Община Пловдив, фестивалът One Architecture Week и самата архитектурна група WhATA. Все пак конкурсът спечели вота и на публиката, и на журито.

„Сграда на годината“ стана обновеният Български музеен комплекс, известен и като „Българския Лувър“. За „Човек на годината“ бе избран Мартин Ангелов – известен с активизма си за промотиране на велосипедния транспорт и защита на скулптурната композиция „1300 години България“ като произведение на изкуството, а през тази година – част от екипа, създал Halfbike. Той „надви“ силната пловдивска конкуренция, в лицето на Любо Георгиев – директор на вече пловдивския фестивал One Architecture Week, както и странната номинация – мишките, които бяха герои в плакати и клипчета, част от промотирането на фестивала.

За събитие на годината награда взе младежкия архитектурен фестивал във Велико Търново EASA. За „тенденция на годината“ пък бе избрана „Граждани протестират за по-добра градска среда“. В категория „Ресторант на годината“ бе едно от малкото „разминавания“ между вота на публиката и оценката на професионалното жури – гласувалите избраха ресторант „Щастливото прасе“, а журито – M-eat”. За „градски бъг“ бе избрана идеята на Столична община да премахне скулптурната композиция „1300 години България“ и да я замени с военни плочи. Категория „Нормалност на годината“ отличи процеса по ремонтиране на зала 272 в Софийския университет. Сред номинациите бе „Ядрото“ в Капана. В категория „Книга на годината“ имаше две номинации – холандското архитектурно списание А10 посвети специален брой на България – което събитие бе отличено от вота на публиката, а серията от 15 книги за Венецианското биенале бе избрано от журито.

Блогът WhATA е един от малкото качествени места в българските онлайн и офлайн пространства, където може да се чете за архитектура. Младата група архитекти защитават основно откритостта в проектирането и конкурсното начало, като са особено критични към градската среда, лошите ремонти/реставрации/реновации и фалшивия историцизъм. Със забавните си и достъпни коментари през последните 5-6 години станаха особено популярни и уважавани сред не-възрастната част от България, която се вълнува от архитектура, и съвсем заслужено бяха основна част в изработването на конкурса за площад „Централен“ в Пловдив.

Всички номинации и наградени – с "комикс" презентацията от Наградите може да видите от тук.

Напомняме, че наскоро Пловдив спечели и друга награда – в "Сграда на годината" с вот на публиката бе избран "Римския стадион". Споделяме линк и към тази новина, макар и да подозираме, че WhATA не биха наградили тези прожектори и тези парапети.

Вашият коментар