Празникът на Тракия цяла седмица, стартира от утре (ПРОГРАМА)

Цяла седмица ще продължи празникът на най-големия квартал на Пловдив тази година с десетки събития специално за неговите жители

Той ще започне на 29 септември /четвъртък/ с концерт на група „Хоризонт“ и приятели сред, които са група Ренегат, Жоро Янакиев от Сигнал, Рокбул изпей „Обичам те“ на български. В него ще има за всекиго по нещо, като на 30-ти септември от 18:00 часа пловдивчани ще могат да полетят с балон и да видят целия квартал от друга гледна точка. 

По традиция отново големите имена на българския спорт, печелили олимпийски и европейски титли за страната ни. На празника ще присъстват шампионките от Марица, които ще се присъединят към празника, ставайки част от спортните събития. 

Празникът на Тракия ще съвпадне и с 9-тото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда One Architecture Week, който тази година ще се проведе именно там. В панелния квартал ще се случва цялата програма на фестивала, а мотото е “Действие. Полезни практики от панелните квартали”.

Той ще обхване още и от променящата енергия на гражданското участие във формирането на градската среда – как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен. Темата се интерпретира чрез проучване на Тракия, изложба за Тракия “Живи пространства”, намеси в градска среда и форум с участието на лектори от цял свят. Куратори на фестивала са румънското studioBASAR, които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния. 

На 1-ви октомври от 18.00 часа в Халето ще се състои премиерата на книгата “Алманах на панелна Тракия” – 200 страници труд с проучването на квартала с автор арх. Нина Толева, издава Жанет 45. Премиерата на филма “Познавате ли архитекта?”, също създаден специално за фестивала е от 19.00 часа. Филмът проследява как е бил проектиран Тракия. Посетителите ще могат да се възползват и от интерактивната онлайн карта, която ще бъде достъпна за всеки и която събира цялата налична информация за квартала. 

На 23-ти септември пък стартира Street Graffiti Fest, който тази година също се провежда в Тракия и ще продължи до 2-ри октомври. Повече за графитите може да видите ТУК 

29 септември от 19:00 часа – паметника Кан Крум

Концерт на група „Хоризонт“ и приятели
Група Ренегат, Жоро Янакиев от Сигнал, Рокбул 
Изпей „Обичам те“ на български
 

30 септември /петък/ Читалище „Младост“, Блок 13

17:00 часа 
„На чаша чай с песните на 
слънчева Тракия“
Клуб „Идея“ 
 

18:00 часа – срещу Халето, бул. Съединение

С балон над Тракия     
Срещу Халето, бул. Съединение

 
18:30 часа – магазин Триумф
Фолклорна програма
Фолклорно студио Пълдин

18:00 часа – междублоково пространство блок 1,2,3     

Духов оркестър Пловдив                 

18:30 часа – откриване ONE ARCHITECTURE WEEK, Блок 141

Хале на Тракия, ул. Съединение 4
19:00 часа     
Концерт на открито                     
Открита читалня                     
Читалище „Съвременник“
 

19:00 часа – хале на Тракия, ул. Съединение 4                           

Концерт на Big Band Plovdiv

1 октомвир – 06 октомври – Спортен магазин Декатлон
Спортно събитие „Тренирай с шампион“

ВИДЕО с кмета на Тракия от 2014-та година на празника на квартала:

  • СНИМКИ от празника на Тракия през 2015-та година може да видите ТУК
  • Как премина празника на Тракия през 2014-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар