Приеха културния календар с малки промени, редактират наредбата до месеци

Културният календар на Пловдив за 2016-а година бе приет с няколко малки промени на днешния Общински съвет при голям обществен интерес. Редица творци и културни оператори се изказаха от трибуната, повечето от тях защитавайки своите собствени проекти или нападайки други. Почти всички се обединиха около мнението, че сегашната наредба не е подходяща и трябва да бъде променена.

Преди окончателното гласуване на календара, бе прието предложението на общинския съветник Даниела Дженева наредбата да бъде преразгледана, както и някои от фестивалите от предварителното предложение от отдел „Култура“ да отпаднат, а на други да им се намали финансирането. Така се спестяват около 130 000 лв, които ще бъдат преразпределени в последствие сред кандидатствалите, но неодобрени проекти.

Промените

Основното недоволство в залата бе за парите на трите фестивала на платформа „Едно“, които и тази година се планираше да получат по 99 000 лв. Единствената промяна е, че One Architecture Week ще бъде финансиран с 89 000, вместо с 99 000 лв., като останалите 2 фестивала запазват своето финансиране.

Намаляват се също парите на академия „Синдикат“ от 25 на 20 000 лв, на „София филм фест – Пловдив“ от 18 на 15 000 лв, на списание „Страница“ от 11 на 10 000 лв, на Световното по бийтбокс – от 50 на 30 000 лв, на Танцовият фестивал „Древен и вечен“ от 4 на 2000 лв, на Панорама на театралните комедии „Завеса под звездите“ от 10 на 8000 лв, Дни на музиката в балабановата къща – от 40 на 35 000 лв,  Стрийт Мастърс от 40 на 16 000 лв, "Пловдив танцува" от 16 000 на 4000, "Двама са малко, трима са много" от 30 на 25 000 лв, "Сцена на кръстопът" от 55 на 50 000 лв, Нощ на музеите и галериите – от 40 на 35 000 лв, салса танцов фестивал – от 24 на 18 000 лв, . Отпада изцяло финансирането на Горещ афиш с… (6000 лв), на панорама на кинокомедиите с Чарли Чаплин (с планирани 10 000 лв.) и на кратките 5-минутни филмчета на Камен Воденичаров (при планирани 15 000 лв). Увеличение в сумата получава единствено Фасада Видео фестивал, който от първоначално одобрени 3000 ще получи 8000 лв.

Как протекоха дебатите

В залата всеки от изказалите се защитаваше едни или други формати, като коментари по самата наредба почти нямаше. Всеки от артистите или културните оператори изтъкваше заслугите на своята организация или важността на своето събитие, а съответно общинските съветници защитаваха една или друга насока в културата.

В нито един момент не се повдигна въпроса каква е аргументацията как работи самото жури, как се определят отделните суми и по какъв начин се осигурява публичност – кой за колко пари е кандидатствал, с какъв проект и защо му се отпускат толкова пари. Очакванията са това да се промени при промяната на наредбата.

Какво предстои

„Спестените“ 131 000 лв ще бъдат преразпределени за фестивали или събития, които не са получили финансиране при това одобряване. Това ще се случи в следващите месеци, при нова методика. Най-важното, което предстои е промяната на тази методика за оценяване. Ще вървим в две посоки – да се удължи срокът и да може да се кандидатства в по-кратък срок до новата година, както и да се променят критериите за публичност, ПР и други, коментира Даниела Дженева.

Тези промени в наредбата трябва да се случат съвсем скоро, за да не бавим колегите. По думите ѝ, предстои обществено обсъждане по заръка на кмета Иван Тотев, на което всеки от културните среди ще може да изкаже своите препоръки за по-добра наредба за оценяване.

Недоволството продължава

Несъгласието с промените сред културните среди обаче остава. Проекти на Драматичния театър и на Дружеството на пловдивските художници не получиха исканото от тях финансиране, въпреки изразената подкрепа от „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева. Недоволството си изрази и Емил Миразчиев, който поиска оставката на Стефан Стоянов от поста му на заместник-кмет по културата и от председателския пост в УС на „Пловдив 2019“, като дори изписа с червен спрей на входа на Общинския съвет „Оставка“. Негов проект – „Фасада“ е единственият, който с новите промени получава повече пари, но според него основният проблем е присъствието на „Едно“ в Пловдив, които получават средства не, заради качество, а единствено, защото са покровителствани от Стефан Стоянов. Миразчиев обеща протестите да продължат.

За автора

Вашият коментар