Приеха закриването на училище в Пловдив. Родителите бесни! (ВИДЕО и СНИМКИ)

30 съветници гласуваха "ЗА" ОУ "Георги Бенковски" да се влее в ОУ "Душо Хаджидеков", 15 бяха против, а двама се въздържаха пред погледите на близо 100 родители в залата на Общински съвет

След четири часа обсъждане общинските съветници на Пловдив останаха непреклонни и приеха ОУ "Георги Бенковски" и ОУ "Душо Хаджидеков" да се слеят. Те не се повлияха от масовия протест на родителите, които окупираха сградата още от 07:30 часа тази сутрин и останаха на дебатите над 4 часа, до самия края на гласуването. След него родителите изразиха масово недоволството си към управляващата партия от ГЕРБ с викове – "Оставка", Охранителите изкараха майките, някои от които видимо със сълзи на очи, които споделиха огорчението си от случващото се пред медиите. Една от тях се опита да стигне до кмета Иван Тотев, за да разговаря с него, но бе изведена насила от залата. Повечето от пловдивчаните, които за първи път стъпваха в Общински съвет, приеха ситуацията, като унижение и коментираха така: "Няма по-срамен момент от работата на този Общински съвет" и "Вие сте срам за града".

"Децата ми са осмо поколнение ученици на ОУ "Душо Хаджидеков". Цялото ми семейство е учило в това училище, сега ще трябва да ходят през един квартал, за да учат в него", сподели родител от протеста. Юристите сред протестиращите се заканиха, че ще обжалват решението до край, като то ще стигне до Министъра на Образованието, допълниха майките пред медиите. 

"Представете си как децата ще трябва да извървяват по 4 километра, за да ходят до "Георги Бенковски", всеки ден при силно натоварен трафик с 15 килограмива граница, сподели един от родителите Тихомир Стойчев пред журналистите. 

Кметът на Пловдив пък сподели позиция, че голяма част от децата в ОУ "Душо Хаджидеков" не са от квартала и сливането не би било проблем. По непотвърдена информация скоро ОУ "Душо Хаджидеков" ще стане частно училище, като учениците на по-бедните родители бъдат пренасочвани към ОУ "Георги Бенковски", за сметка на другите. 

Преди да бъде гласувано решението кметът на Пловдив Иван Тотев излезе на разговор с родителите, но се отказа от намерението си, след като видя журналистите в залата. Хората пък от своя страна настояха медиите да останат. "Говорете с журналистите, аз ще си изляза", бе лаконичният коментар на Тотев и демонстративно напусна залата, а зад него заваляха викове "Оставка".

Зам.-кметът по Образованието Стефан Стоянов пък остана при хората, за да разговаря, като те от своя страна го запитаха, защо в училище с капацитет от 450 ученика има двойно повече, в това число има такива от околните населени места от близките общини, като Марково и Брестник. Хората видно не останаха доволни от отговорите и нападнаха бившия кмет на културата под тепетата, като поискаха и неговата оставка. "Тези хора не ги интересува нито живота на нашите деца, нито градът, те нямат мнорал", заяви една от майките.

Те коментираха още, че това, което се пише в някои медии не отговаря на истината. Подобно решение не е обсъждано с никой в училището, камо ли да се разисква от година и половина, допълваха един през друг те. 

Декларацията на родителите може да видите ТУК

Вашият коментар