Проектът „Тютюневият град“ стартира с обществено обсъждане

С обществено обсъждане започва развитието на проекта „Тютюневият град“ на Фондация Пловдив 2019. Събитието ще се състои на 29 септември, вторник от 17:30 до 19:30 ч. в голямата конферентна зала на Дом на Културата „Борис Христов“.

Целта на срещата е да се съберат идеи, срещнат мнения, позиции и спомени. Проектът Тютюневият град е част от клъстера „Градски Мечти“ на ОФ Пловдив 2019. Темата на обсъждането засяга прочуване на общественото мнение за потенциала на сгради с културно и историческо наследство, както и паралела между Тютюневия град и вече успешно реализирания проект „Капана- квартал на творческите индустрии“. Общественият дебат, организиран съвместно с Община Пловдив, е стъпка в развитието на проекта „Тютюневият град“.

Следващата ключова дата ще бъде 19 октомври 2015 г., когато представители на Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив ще се срещнат със собствениците на имоти в района и с всички заинтересовани страни. За Проекта „Тютюневият град“: Проектът „Тютюневият град“, съсредоточен именно в зоната на Тютюневите складове около ул. „Иван Вазов“, е част от програмата, с която Пловдив спечели престижната европейска титла. „Тютюневият град“, както и „Капана – квартал на творческите индустрии“, са включени в клъстера „Градски мечти“ (програмна платформа „Трансформиране“), чиято цел е чрез средствата на културата и обществен дебат да оживи и обнови проблемни пространства, сгради и квартали в града.

Първа стъпка в реализацията на проекта, така както е планирано в програмата на Европейската столица на културата, е именно поощряването на гражданската инициатива. Тютюневите складове са неотменна част от пловдивската идентичност, емблема с огромна емоционална и културна стойност за жителите на града.

Още информация ще намерите ТУК.

Един добър пример как Тютюневият град се е развил и е запазил свой облик през последните 10 години може да видите ТУК.

Вашият коментар