Проектът за втори гребен канала готов

Днес договорът за изготвянето на комплексен проект за инвестиционна инициатива за дублиращ гребен канал за състезатели, който ще се намира северно от съществуващото съоръжение, бе подписан от кметът на Пловдив Иван Тотев и арх. Васил Шилев – управител на „Ригел 99“ ООД. Общата стойност на договора е 156 000 лева без ДДС, а срокът за изпълнение – 77 дни.

Фирма „Ригел 99“ ООД спечели конкурсното жури в Общината с идейния си проект за изграждане на цял комплекс, разпростиращ се на 380 452 квадратни метра, като дължината на новия гребен канал ще бъде 2100 метра. Проекта включва зона за почивка, спортен риболов, водни забавления – лодки, скутери, сърф, колела, водни ски, воден сървайвър, а също така и детски сектор с водни сфери и цилиндри, водни “обувки” и прочие. Заложени са също фитнес на открито, детски площадки, игрища, детски кампус и дори приключенски лагер “Скаут” с площ около 2000 квадратни метра.

Proekt_Grebna

В средата на миналия месец арх. Васил Шилев каза, че проектът е на стойност около 12 млн. лева, кметът Иван Тотев заяви, че вариантите за финансиране са няколко. Като един от тях е, Общината да изтегли нисколихвен заем от фонда за градско развитие „Джесика“.

Проектът за изграждането на втори гребен канал в Пловдив породи широк обществен отзвук и естествено хората защитаваха двете крайно противоположни тези. От една страна стои амбицията да домакинстваме световно първенство по гребане, за което е необходимо да има достатъчно добра база, но от друга страна стоят изсичането на много дървета, граничещи със зона, влизаща в Натура 2000.

Хората често се противопоставят на идеите, променящи добре познатото старо, с което сме свикнали и обичаме. Но реална ли е нашата представа за бъдещето, или толкова сме свикнали политиците да рушат, че не можем да си представим, че реално могат да съградят нещо красиво и полезно за града. Или отново богати бизнесмени правят нещо за богати бизнесмени, а обикновените хора са принудени да се лишават от местата, които са обичали и досега с природата в пределите на родния им град.

 

 

Вашият коментар