Протестът на велосипедистите (СНИМКИ и ВИДЕО)

23-ти май, Пловдив

Младежи с велосипеди окупират Виенския павильон в пловдивската Цар Симеонова градина. Въпреки излязлата забрана от кмета на града Иван Тотев за каране на колелета в зеленото пространство, в центъра на града 40-на запалени колоездачи се събират точно в 18:00 часа, за да покажат несъгласието си от това да преминават с превозните си средства през парка. Правят импровизиран флашмоб. Водени са от символичен оркестър, който също е на колелетата си. Правят няколко обиколки през градината, след което се насочват към Дома на културата, където след малко трябва да започне церемонията по връчване на "Наградите Пловдив".

Групата от колоездачи, сред които има възрастни хора и деца са усмихнати, не протестират гневно, даже напротив, забавляват се, смеят и се движат в такт с музиката, която ги води. За малко правят задръстване по улица "Гладстон", за да бъдат чути от автомобилистите, след което се връщат обратно в Цар Симеоновата градина, където този вече забелязани от Общинска охрана са предупредени да не карат по алеите. А къде да карат, питат младежите.

"Центърът е забранен, по булевард Руски също вече има поставени знаци, улица Отец Паисий е в ремонт. Вариантите да стигнеш в централната част остава блокиран, освен с бутането на колелото. Тогава какъв е смисъла от него", пита едно момче от колата, след което тръгва зад групата и даже не изчаква отговора на охранителите.

След няколко обиколки в Цар Симеоновата градина, шествието премина по Главната до Аптека Марица, като преди това надуват тубата и звънците пред самата Община.

Момчетата и момичетата постигат желания ефект от импровизирания флашмоб срещу пълната забрана за велосипеди, защото хората бързо разбират какво се случва в градината. Разговаряйки те с някои от тях те настояват за предоставяне на алтернатива и най-малкото поне обособена велоалея в рамките на парка. 

"Ние използваме екологичен транспорт, който все повече трябва да навлиза в Пловдив, а със забрани това няма как да се случи. По цял свят това предвижване се подкрепя и се търсят варианти да се увеличава. Просто трябва да има ясни правила и хората да ги спазват като знаят какви са те. А тези, които карат неразумно, те трябва да се ограничат", сподели Емил Миразчиев, пред камерата на mediacafe.bg, докато следваше колоната.  

Мнозинството от каращите колело са внимателни и в опасна среда винаги се движат по-бавно и се оглеждат повече. Никой нормален велосипедист не иска да нарани друг човек, коментира един от участниците в шествието. И добави, че тези, които карат опасно бързо няма да бъдат засегнати от забраните, тъй като винаги ще бягат от общинските служители по охрана и пак няма да спазват забраната. Според част от велосипедистите, най-доброто решение е да се обособи специална велоалея в парка, а други са на мнение, че ако някой кара внимателно и бавно, няма никаква причина да бъде санкциониран, без значение в коя част на градината се намира.

Чуйте какво споделиха част от участниците в протеста вчера:

За автора

Вашият коментар