РИОСВ се самосезира след сигнал за опасна арт инсталация над Пловдив

РИОСВ – Пловдив се самосезира по сигнал на медии за пърформанс, който представлява разпръскване на 1 тон варовик на прах със самолет  над  Пловдив

Предприемане на спешни действия за предотвратяване замърсяването на атмосферния въздух при реализацията на пърформанса са поискали граждани на „зеления“ телефон на РИОСВ, стана ясно от иофициално съобщение на институцията. 

Инициативата е част от проект на австрийския куратор Валтер Зайдл, осъществяван по програмата на австрийския културен павилион FLUCA съвместно с Австрийското посолство и Фондация „Отворени изкуства“. 

Един тон варовик на прах трябва да бъде разпръснат със самолет над специално определено място в околностите на Пловдив в рамките на артистичната намеса "Отместване на границите" на австрийския куратор Валтер Зайдл утре, 14.07 (петък). Подобна акция досега не е реализирана в България нито като мащаб, нито като концепция, казват организаторите. 

Ето и описаната идея:

Разхвърлянето на праха е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупана по сградите и улиците мръсотия. Всяка година изхвърляме тонове космически прах – явление, се изучава все повече от учените. Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са 60-те години на миналия век и научно-фантастичните филми от онова време, в които кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. 

Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност). И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние.

Пърформънсът ще бъде заснет и следата му ще бъде запазена във видео материал, докато каменният прах постепенно се разгражда и изчезва. Проектът е част от програмата на австрийския културен павилион FLUCA на ул. "Отец Паисий" в Пловдив, който е съвместен проект на Австрийското посолство и Фондация Отворени изкуства (Галерия Сариев и Веселина Сариева) в Пловдив.

РИОСВ – Пловдив не е получила официална информация за реализацията на подобен проект.

Снимка: Кирил Бекяров

Вашият коментар