Регионален етнографски музей Пловдив отбелязва 100 години с ретроспективна изложба

„100 ГОДИНИ ИСТОРИЯ“ е изложбата посветена на 100-годишния юбилей от създаването на музея

Началото на музея е поставено на 22 януари 1917 г., когато в Окръжната палата, днес Община Пловдив, се свиква съвещание, в което участват членовете на Постоянната комисия и няколко учители и общественици. Те са единодушни, че в новите условия българската материална и духовна култура бързо се променя и изчезва. Затова събранието решава „да се учреди при Постоянната комисия един Окръжен музей, който да събира от окръга всичко, което би имало значение за родинознанието ни и за възпитанието на бъдещите поколения”. Правилникът на музея е одобрен на 20 юли същата година от Министерството на вътрешните работи и народното здраве, и тогава Етнографският музей започва активната си дейност.

Изложбата проследява историята на музея от създаването му до 80-те години на XX век. Тя представя личности като директора Йордан Попгеоргиев, етнографа Стою Шишков и кмета Божидар Здравков, които са свързали живота си с идеята за изграждане и укрепване на Етнографския музей. Също така е представена и историята на къщата на Аргир Куюмджиоглу, която тази година навършва 170 години, нейните строители, стопани и реставратори.

РЕМ – Пловдив е утвърдена институция със столетна история и сериозен принос за съхранението, изследването и представянето на българските традиции. До днес музеят продължава родолюбивата идея, с която е бил основан, като спомага за развитието на културата и популяризирането на българското културно-историческо наследство.

Официалното откриване на изложбата е на 4 юли 2017 г. от 18:00 ч Тя може да бъде видяна до края на месец юли.

 

Вашият коментар