Стотици пловдивчани на опашка пред 3D планетариума в първия му ден (ВИДЕО и СНИМКИ)

Стотици пловдивчани се наредиха на опашка още в първия ден на безплатните прожекции на новия 3D планетариум в Пловдив. Сградата на Регионалния природонаучен музей не спираше да прелива от хора още от 11:00 часа, видя екип на mediacafe, като най-любопитни бяха родители с малки деца, учениците и студентите. Още преди самото отваряне на вратите в 12:00 часа на входа се бяха наредили два класа от училище от Етрополе, за които бе организирана специална прожекция. 

"Интересът е доста голям. Вече две години и малко вече сме затворили за основен ремонт и постоянно от цяла България звънят групи, за да ни питат кога могат да посетят новия планетариум", сподели директора Огнян Тодоров.

Първата прожекция представи филм за края на галактиките, сблъсъкът на звезди и превръщането им в супернови, черните дупки и падащи метеорити, довели до огромни катастрофи и промени в климата на Земята.  Филмът трае 30 минути, като засега е единственият дублиран на български език. От музея ще предложат още 4 филма на космическа тематика.

Прожекциите стартират от 9.30 и ще продължат до 15.00 часа, като ще се редуват през час. Залата може да поеме 50 души. 

Директорът на музея сподели, че официално на 8 ноември ще бъде открит терариумът и аквариумът. Целият ремонт ще приключи през 2016-та година, когато ще бъдат експонирани и препарираните животни. Сред тях ще бъдат главата на жирафа, скелет на пещерна мечка и лъв, конфискуван на границата.

За автора

Вашият коментар