Трусове в културата – искат оставката на Стефан Стоянов от „Пловдив 2019“ и зам.-кметския пост

Художникът Емил Миразчиев, който управлява Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна“, ще поиска оставката на зам.-кмета по културата и председател на Управителния съвет на „Пловдив 2019“ Стефан Стоянов от постовете му в Общината и фондацията. Вероятно това ще стане по време на сесията на Общинския съвет, на която ще се гласува културния календар за 2016-а година. Миразчиев уточни, че ще изчака как ще протече сесията и какво ще се случи с финансирането на културните оператори за следващата година.

Обществено недоволство на различни нива предизвика отделянето на 300 000 лв., или около 1 /4 от общия пловдивски бюджет за култура на една организация – „Едно“, за организиране на трите фестивала One Architecture Week, One Dance Week и One Design Week. Според Миразчиев, самата Наредба за кандидатстване трябва да бъде подобрена, най-вече в частите за съфинансиране, публичност и брой на посетителите на определено събитие.

Миразчиев смята, че тези събития получават финансиране заради покровителството на зам.-кмета Стефан Стоянов, а не заради качеството им, като културен продукт. Именно и това е причината той да иска неговата оставка. Освен това, откакто Стоянов зае поста председател на Управителния съвет на „Пловдив 2019“, фондацията почти престана да работи, като освен няколко назначения на нови кадри, за 1 година организира единствено отворената покана за „Капана – квартал на творческите индустрии“ и едно обществено обсъждане за Тютюневото градче.

На тези постове трябва да има ерудиран човек с широк поглед върху културните процеси в цяла Европа, а не от околностите, смята Миразчиев.

Сесията на Общинския съвет ще се проведе утре от 9 часа в залата на Младежкия дом на ул. „Авксентий Велешки“.   

Вашият коментар