Ученици стартират кампания за опазване на сграда-паметник на културата на 24 май

На 24 май пловдивски ученици и техните родители ще набират средства за реставрацията на сграда паметник на културата

Това е втората поредна инициатива от кампанията на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл”  за ремонт на Пловдивската мъжка гимназия, основана през 1850 година от Найден Геров

През 1912 година учениците от гимназията поставят началото и на първия съществуващ футболен клуб в страната днес – Ботев Пловдив

Паралелно с празничната програма по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май, на бележитата дата от 9:00 до 11:00 ч. ученици и техните родители ще се включат в кампанията за набиране на средства за ремонта на бившата Пловдивска мъжка гимназия, основана през 1850 г. Това е втората поредна инициатива от кампанията на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешънъл” за ремонт на сградата, която в момента е културен паметник. В нея се помещават и две от елитните училища под тепетата – Основно училище „Княз Александър Първи” и Гимназия с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”.

Снимка – сградата на гимназията в началото на ХХ век 

Децата, които са съпричастни към каузата, заедно със своите родители ще поставят урни за набиране на средства пред сградата – културен паметник и пред църквата „Св. Св. Кирил и Методий”, намираща се в съседство. 

Кампанията на клуба стартира малко преди Великден с базар от 25 до 28 април, на който бяха продадени произведения на кулинарното и изобразителното изкуство, изработени от ученици. Тогава децата събраха 3490,63 лева. Сумата е крайно недостатъчна дори за ремонт на едно помещение, затова дамите от Клуба ще продължат да организират още поредица от акции за набиране на средства. 
 
Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е със статута на паметник на културата, членовете на клуба и голяма част от родителите на учениците смятат, че нейната реставрация ще е от жизненоважно значение за кандидатстването по проекти по европейски програми.

Снимка – Пощенска картичка от 1900 година със сградата на гимназията и църквата „Св. св. Кирил и Методий 

Променяйки името си през годините училището е сменило и няколко сгради. В началото се е помещавало в една от къщите в Стария град на Пловдив, като в този период е било известно като Средоточно и Епархийско училище, тъй като в него е трябвало да се обучават най-вече свещеници и учители. Тъй като броят на учениците нараствал с всяка измината година, през 1868 г. се наложило да започне строежът на нова сграда, която впоследствие също се оказва малка за големия наплив жадни за знания млади хора. Така започва строежът на още една сграда – настоящата, която е със значително по-големи размери от предишните. Тя е завършена през 1885 година.  

В сградата на ул. „Хан Кубрат” №15 в Пловдив, в която днес се помещават ОУ „Княз Александър Първи” и ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”, са учили редица българи, оставили своята следа в историята и културата на страната. Сред тях са Васил Иванов Кунчев – Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост на своите ученици са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.

Ето как пловдивчани се опитаха да спрат разрушението на емблематична сграда в Тютюневите складове ТУК!

Снимки – Държавен архив Пловдив

Вашият коментар