Устойчивите проекти ще впечатлят журито за Европейска столица на културата

Журито, което ще реши кой от 4-те града финалисти в конкурса за Европейска столица на културата, ще се впечатли от устойчиви проекти, които имат дълготраен ефект върху средата. Това заяви водещият експерт по културни политики и специалист по темата „Европейска столица на културата“ Робърт Палмър в края на посещението си в Пловдив в последните няколко дни. Не бива да се акцентира на мащабни събития, „фойерверки“, който да експлодират ефектно веднъж, но да не оставят никакви следи, препоръча той. По думите на Палмър по-важни са идеите, които ще променят дълготрайно града, и ще го поведат към промяна към по-добро.

Пловдивската програма акцентира на доста такива проекти и вярвам, че шансовете на града да спечели титлата са сериозни – никак не бих се изненадал, ако журито избере Пловдив, каза още Робърт Палмър. Той разказа, че едно от основните предизвикателства обаче е да се създаде капацитет, който да изпълни всички тези предложени идеи и проекти. Именно по тази тема той проведе дискусия с много специалисти на тема  „Образование, творчески индустрии и изграждане на капацитет в културния сектор“. Потенциал има, смята той, като даде пример с развитието на Капана, с колектив „Кино Космос“, които самостоятелно опазват и развиват това културно средище и с фестивалите на „Едно“ и конкретно One Design Week. По думите му, такива изложби, каквито пловдивчани могат да гледат в момента, обикновено се виждат само в големите европейски градове, а из целия град се говори за дизайн.

Особено важно, според Палмър, е и пловдивчани да се обединят и да застанат зад тази кауза. Няма да има друга такава възможност скоро и тази подрекпа трябва да стане с ентусиазъм, какъвто може би досега не е имало, каза той. Развитието на града в момента обаче показва едно сериозно отношение към културата, като важното е той да се развива така, че да не гледа само в миналото си, а и да опитва – чрез култура – да създава своето бъдеще.

Той каза още, че вярва в това, че Пловдив е на правилния път, и е създал една убедителна презентация. Ако градът ни спечели, със сигурност ефектът ще е голям не само върху града, а и на национално и дори международно ниво.

Вашият коментар