ВМРО поиска оставката на Светлана Куюмджиева от Пловдив 2019

Войводите обявиха официално вота си на недоверие към артистичния директор на Фондация „Пловдив 2019“

Ще входират официалоно запитване към новия кмет на Пловдив Здравко Димитров, относно съдбата на Фондацията

Кредит на недоверие заяви днес ВМРО на специална пресконференция. Поредната причина за недоволството е отказа за прекратяване на отворена програма „Наследство“ от страна на общинската фондация. Припомняме, че на последната общинска сесия с пълно единодушие се прие препоръка към „Пловдив 2019“ да се спре приемът на документи по програмата. До това решение се стигна след категоричното заявяване на множество пловдивски творци, че условията за кандидатстване към „Наследство“ са в разрез с предишните, че са непосилни за изпълнение и че вероятно обслужват чужди интереси. Въпреки препоръката на принципала на Фондацията, програма „Наследство“ все още действа, макар срокът ѝ да бе до 30-ти ноември.

Освен всичко това, още три оставки бяха пуснати от Управителния съвет, което го прави с непълен кворум – тази на Тони Симидчиева, тази на Матей Матеев и тази на бившия градоначалник Иван Тотев.

„Притеснението ни дойде от факта, че закриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата е оставено в ръцете на артистичния директор Светлана Куюмджиева. За нас тя е човек, който вече е с изчерпан кредит на доверие. Той е изчерпан, защото тя подкрепя проекти, които са в пълно противоречие с християнските и българските ценности, които ние изповядваме. Тя не успя да създаде събития, които да излязат извън традиционните мероприятия на Културния календар на Пловдив. Хубаво е, че ги има Операта, Драматичния театър и някой друг фестивал, но тях ги имаше и извън ЕСК. Заложи се на това, че има над 500 проекта. Да, но ние не искаме да залагаме на количество, а на качество.“, обясни Борислав Инчев.

В последните години позицията на партията е доста категорична и неодобряваща решенията, взимани от УС на Фондацията. Като се започне от откриващото събитие, през евентуалния парад „Балканска гордост“ на фондация „Глас“, та чак до сега. Според партията одобрените от г-жа Куюмджиева проекти по никакъв начин не показват пловдивската идентичност. Напротив, те оставят пловдивските артисти на втори ред, като често вместо тях се предпочитат такива от други градове, дори чуждестранни. Поради тези причини за пореден път искат оставката ѝ.

За целта партията подготвя официално питане към новия кмет на древния град – Здравко Димитров, в което се задават следните въпроси: Каква е неговата управленска и политическа оценка за работата на артистичния директор; Наистина ли няма да се изпълни решението на Общинския съвет, касаещо програмата „Наследство“; Ще позволи ли г-н Димитров само на няколко човека да определят и разпределят инвестирането на средствата, които Община Пловдив получи от наградата „Мелина Меркури“ и 3-те млн., които ще бъдат дадени за следващите две години; Ще даде ли ръководството на общинската фондация информация за закриващото събитие, или това ще бъде поредният секретен документ, който тя много усърдно ще пази; Можем ли и как да бъдем спокойни, че това, което беше обявено, а именно да преобладават българските изпълнители, наистина ще се осъществи.

Тези въпроси ще бъдат поставени на следващата сесия, на която ще се гласува и оставката на инж. Тотев.

На въпрос на Media Café дали ВМРО има предложение за личност, която да смени сегашния артистичен директор Борислав Инчев отговори, че на този етап, който и да застъпи длъжността ще се справи по-добре от нея.

Ние не сме в ситуация, в която да предложим човек за поста. Хубаво е хората, които влезнат в УС да са представени на общността предварително. Ако се стигне до там артистичният директор да освободи длъжността, трябва веднага да почнат да циркулират няколко имена, около които пловдивските творци и граждани да се обединят. Истината е, че стигнахме до там, че едва ли ще има много желаещи, които да поемат щафетата.“, допълни той.

На 29-ти ноември (петък) Стефан Послийски е поканил на официален разговор с Комисията по култура изпълнителния директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев. На срещата е присъствала и Светлана Куюмджиева.

„Тя направи едно насочено изявление как покана „Наследство“ не може да се прекрати, защото всички са подали проекти и няма време да се подготвят. Обяснихме, че когато една програма не тече гладко и има някакви притеснения, може да се трансформира. Обяснихме ѝ, че подобни случаи не са нещо ново, така че дори да бъде спряна, това няма да доведе до санкции за града или титлата ЕСК. Просто условията са много тежки за изпълнение. Ние предлагаме съфинансирането да се намали, да се обърне внимание на читалищата, парите да се разпределят и по районните администрации, за да има събития и в отделните квартали, да има по-голяма масовост. И въпреки всичко срещаме неразбиране от отсрещната страна. Като че ли се бърза тези оставащи 3 млн. да бъдат разпределени до края на годината, а след това каквото ще да става. Дали ще се запази Фондацията, дали тези хора все още ще са част от нея, сякаш никой не го интересува. Ние ще впрегнем усилия да спрем тези съмнителни през последните четири години дейности и да влезем в двугодишния период с неща, които носят стойност за Пловдив и за света.“, сподели Стефан Послийски.

По закон Общински съвет няма право да спре която и да е покана на Фондацията. Той може само да дава препоръки, които би следвало да бъдат изпълнени, но не е задължително.

За автора

Вашият коментар