Варна – от Българската до Европейската младежка столица (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варна си заслужи правото да премине от Младежка столица на България до Европейска Младежка столица през 2017

Ако нещо не се случва с много усилия, то непременно ще се стане с още повече усилия и желание. Така просто ще синтезираме приза на първия български град, който си заслужи да стане Европейска младежка столица само след 2 години. Но, ако си мислите, че това е признание, което идва лесно – тук грешите. Екипът на морската ни столица преминава през всички стъпки на кандидатстването – от началото до края, за да се закичи с "медалите". Медали, които в момента повече тежат на раменете на коронованите, отколкото да блестят. 

На младежите във Варна (и на онези "младежи ветерани", както се изразиха шеговито те) им трябваха повече от 4 години, за да се докоснат до мечтата си. И това е така, защото изглеждат задружни и целеустремени в пътя си. Те само действат умно и се вслушват във всяка една идея, изречена от приятел, но си взимат и поуки от грешките си. 

В рамките на 3 години Варна успя: първо да влезе в челната десятка на кандидатите през 2012-та; след което направи страхотна крачка с преборване в тройката през следващата 2013-а година; и едва през изминалата година (2014) градът доказа, че желае тази титла повече от всичко и го постигна. 

"Най-хубавото след победата бе, че всички градове, които ни бяха претенденти идваха и ни поздравяваха за победата (Както направи екипът на Варна 2019, след победата на Пловдив за Европейска столица на културата през септември в София). Те се радваха заедно с нас. Какъв по-голям успех от това?", бяха първите думи на екипа, донесъл тази слава на българския град, на първото официално представяне на титлата пред младежите от Варна и страната на 12-ти и 13-ти февруари.

Част от организаторите на цялата кампания (Светлана Пасева, Нора Стефанова, Дарина Иванова, Мая Донева, Стояна Стоева и Йордан Дянков), както и всички младежи и организации обаче започват всичко от начало.

Пред тях има колкото дълъг, толкова и кратък път, който за две години трябва да извървят отново и да се подготвят, за да покажат най-доброто от нашата страна пред Европа. За това е нужно обединение – национално, политическо, младежко, градско, европейско и каквото друго си представите. Защото Варна е преди всичко български град, който ще ни покаже пред Европа след 2 години. И това може да е истинската национална кауза, която да обедини младите. А предизвикателството, за което спомена зам.-министър Калин Каменов на срещата пред екипа на Варна 2017 е да провокират младежите от цяла България да направят така, да им е интересно да подкрепят града по всякакъв начин. А как, това е тяхна работа!

Ние от mediacafe.bg сме сигурни, че градът ще покаже това различно младежко лице, за което се говореше през двата дни на младежката среща. За онова лице, което иска и мечтае, което може да гради и да развива. Град, който може да задържи своите "умни глави" и да им даде поле за развитие. Град, който ще провокира отново бизнеса да намери своето място между стотиците инициативи, които предстоят до и през 2017-та година. Град, който не се страхува да казва истината в очите, както го е правил досега. Град на социалните иновации…

Преди дни Общинския съвет на Варна удвои бюджета на младежките инициативи и сега той е рекорден – 902 хил. лева. Сега е време и Министерският съвет да обърне поглед към морския град и да подкрепи младите хора в трънливия им път.

Чуйте какво споделиха част от хората направили Варна младежка столица на Европа: 

Поздравяваме всички, които са работили успешно през последните 4 години Варна да стане Европейска столица.

Очаквайте интервю със зам.-министър Калин Каменов от Варна и мнението му за младежките инициативи и МИКЦ-овете в страната. 

Вижте как Пловдив и Варна се прегърнаха след обявяване на победителя за Европейска столица на културата през 2019!

Вашият коментар